Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Profi tippek gardróbrendezéshez – nyerj időt és pénzt minden nap!

Nézzük csak: rendszerezettség, büdzsé, takarékoskodás… és stílus. Mi közük van egymáshoz? Nagyon is sok.

A karantén idején valószínűleg sokan elgondolkodunk a korábbi hétköznapjainkon, mert most döbbenünk rá: milyen felfokozott tempóban is éltünk a járvány kirobbanása előtt! Talán arra is ráébredünk, jobban járunk, ha sok szempontból  máshogy folytatjuk majd.

Ha most sikerül jól kihasználnuk ezt az időszakot, és néhány új szokást kifejleszteni magunkban, azzal hatékonyabbá és sikeresebbé tehetjük az életünket. És ez nem csak a munkánkra vonatkozhat, hanem sokkal hétköznapibb dolgokra is.

Kezdjük rögtön a gardróbszekrényünkkel! A kulcsszó itt is az egyszerűsítés lehet, amivel időt és pénzt tudunk magunknak megtakarítani!

 

Oláh Anikó stílustanácsadót, a ruhaguru.hu megalkotóját kérdeztem arról, mi is az a praktikus, avagy minimalista gardrób, és hogyan profitálhat belőle az, aki gondosan és hatékonyan igyekszik bánni mind a pénzével, mind az idejével. Jó, ha tudjuk, hogy ma már nem csak a nőknek van hatalmas gardróbja számtalan, szeszélyből vásárolt, csupán néhány hónapig divatos ruhával. Anikó tanácsait a férfiak is bátran megfogadhatják és alkalmazhatják saját gardróbjukra, saját életükre!

A minimalista gardrób nem arról szól, hogy alig van ruhád, hanem arról, hogy nincs felesleges! –  Oláh Anikó

Mesélj magadról – stílustanácsadóként miért éppen a praktikus gardrób a szíved csücske?

Irodavezetőként ars poetica-m a rendezettség és a hatékonyság. Diplomát kommunikációs területen szereztem, de művészcsaládból jövök, és eredetileg művészettudomány szakra készültem. Így a széphez, a színekhez való vonzódást alapból hozom.

A stílustanácsadás pedig úgy jött, hogy egyszerűen ötvöztem a kettőt: a rendszerezést és a széphez való vonzódást.

Hiszek abban, hogy a ruha az önkifejezés eszköze, és fontos szerepet tölt be a személyes márka építésében. Saját példámból tudom, hogy hiába mondják: nem a ruha teszi az embert, igenis fontos, hogy mit viselünk, milyen benyomást keltünk a másik félben.

Másrészt hiszek abban, hogy azok a hozzám hasonló nők, akik párhuzamosan több területen is igyekeznek helyt állni, minden segítséget megérdemelnek, amivel egyszerűsíthetik az életüket.

Ahhoz viszont, hogy egy nő stílusosan öltözködjön, és jól érezze magát a bőrében, nem kell rengeteg ruha, és nem kellenek vagyonok sem.

A küldetésem az, hogy segítsek annak, aki stílusát keresi, és azt mind idő, mind pénz szempontjából minél hatékonyabban szeretné megélni a mindennapokban. Tudjuk, hogy reggelente vagyunk a legfókuszáltabbak – miért kellene ezt bizonytalan toporgással tölteni a szerkény előtt?

 

Oláh Anikó

Miről szól a praktikus gardrób?

Az állandó divatkövetés sok pénzt emészt fel, nem is beszélve az időről, amit a szekrényben dúló ruhadömping miatt felöltözés címén elvesztegetünk.

A divat ugyanis – bár ugyanazokkal a darabokkal operál – mindig túlhangsúlyoz valamit. Ha csak az elmúlt évtizedeket figyeljük, észrevehetjük ezeket a trendeket. A szuperdivatos holmikat a legritkább esetben lehet hosszan hordani, és aligha lehet kombinálni a korábbi vagy következő trendek darabjaival.

A praktikus gardrób kialakításánál csakis hosszútávra gondolkodunk, ezért is kerüljük az aktuális divat „túlkapásait”.  Nekünk tehát alapdarabokból kell berendeznünk minimalista ruhatárunkat – természetesen olyanokkal, ami a mi saját, megtalált stílusunkhoz illenek.

Egy dologról azonban nem szabad megfeledkeznünk: jó minőségű darabokra érdemes szert tenni, amik kiállják az idő próbáját. Ily módon a ruhára kiadott pénz nem költés, sokkal inkább befektetés lesz.

Mit tegyen az, akinek többféle élethelyzetben kell bizonyítania?

A minimalista gardrób nem arról szól, hogy alig van ruhád, hanem arról, hogy nincs felesleges!

Magam is ismerem azt az életvitelt, amikor az irodában elegánsan kell megjelenni, de munka után rohan az ember a gyerekért, akivel meg kell állni a játszótéren. Még a kiskosztümös nők sem járnak feltétlenül kiskosztümben a munkaidőn kívül. Aztán ott van még a szabadidő is: randira nem lesz jó sem az irodai, sem a hétköznapi szett.

Viszont mindegyikben lehetnek olyan darabok, amelyek okosan kombinálva egy vacsorára is megfelelnek. Egy jó minőségű, klasszikus szabású V-nyakú fehér póló blézer alá is megállja a helyét, de egy sportos kardigánnal kirándulni is felveheted.

És pontosan ez a praktikus gardrób fő ismérve: a darabok jól párosíthatók egymással.

Miért fontos szerinted a praktikus gardrób annak, aki saját vállalkozását építi?

A rendszerezettség az élet minden területén fontos.

Aki saját vállalkozást épít – ráadásul lehet, hogy mindezt szabadidejében teszi – annak az idő is pénz. Kutatások szerint a szekrényünkben található holmiknak csupán a 30%-át hordjuk ténylegesen, tehát ha könnyen átlátható, jól szervezett, jól működő gardróbot szeretnénk, a ruháinknak nagyjából 70%-tól meg kell szabadulnunk.

És ez még csak az első lépés.

A laikus úgy képzeli el a minimalista gardróbot, mint ahol egyszerű alapszínek (fekete, fehér, szürke, barna, sötétkék) kombinálódnak, ruhatípusonként mondjuk 2-3 darabban. Igaz ez?

Nem, ez egyrészt nem is túl szerencsés, hiszen mindannyiunknak vannak a kedvenc színei, illetve vannak azok, amik egyértelműen jól állnak neki, és jól passzolnak a saját stílusához is.

Aki bizonytalan ebben, annak segít az általam nyújtott tanácsadás. Ökölszabály, hogy az alsóruházat (szoknyák, nadrágok) legyenek a klasszikus értelemben vett alapszínek. Ha az alsók között sok az ún. statement darab, ez máris jelentősen lekorlátozza azt, hogy mi mivel lesz párosítható. És akkor megint ott állunk a szekrény előtt, a fejünket vakargatva.

A felsők színe, mintája viszont tükrözheti jobban az egyéniségünket.

Ami pedig a 2-3 darabot illeti ruhatípusonként: ne feledjük, hogy ez az irányzat főként olyan helyeken hódít, mint Kalifornia, ahol gyakorlatilag egy évszak van. Az ott érvényes és praktikus kapszulagardrób tanácsok itthon semmiképp nem állják meg a helyüket, nem is beszélve arról, hogy az amerikai „kapszulák” elsősorban divatos darabokra épülnek, melyeket mondjuk évente lecserél a viselőjük.

Nekünk viszont más a célunk: mégpedig időt és pénzt spórolni azzal, hogy letisztult gardróbot rendezünk be magunknak.

Mi lenne a 3 legjobb tanácsod annak, aki szeretné átrendezni a gardróbját? Hogyan kezdjen hozzá?

Akár igénybe veszed tanácsadásomat, akár egyedül vágsz bele, a legfontosabb lépések megegyeznek.

 

 1. Új éned meghatározásának első lépése a gardróbürítés.

Természetesen nem kell ész nélkül mindent kidobálnod. Viszont ha nem tudod elengedni az évek óta polckitöltésre használt darabokat, akkor az egész „veszett fejsze nyele”. Nem fog egyszerűsödni az életed, ha hazahozol egy csomó új holmit, és a meglévő teli szekrénybe próbálod beszuszakolni.
Ha előzetesen részt vettél egy stílustanácsadáson, akkor nyilvánvalóan ez lesz az alapja a gardróbrendezésnek. Ha pedig tudod, mi áll jól, miből profitálsz, könnyebb szortírozni.

Az a tapasztalat, hogy a régi darabokat nem könnyű elengedni, úgyhogy a gardróbürítéssel töltött nap afféle terápiának is beillik majd. Viszont jelentősen megkönnyebbülsz utána.

Hogy miket érdemes kidobnod, elajándékoznod? Erről egész hosszú listám van, de elsősorban az impulzusvásárlások eredményeit, a „majd visszafogyok bele” felkiáltással őrzött darabokat, és a tönkrement ruhákat.

 

 2. A megfelelő, megtartásra szánt darabokat ruhatípusonként pakold vissza a szekrénybe!

Ha összesen ennyit tettél, máris gyorsabban fogsz tudni elkészülni legközelebb reggel, amikor ruhákat kell választanod – hiszen átláthatóbbá vált, hogy miből gazdálkodhatsz!

 

 3. Most, hogy hely szabadult fel, határozd meg, milyen alapdarabok hiányoznak, és menj el célirányosan vásárolni!

A legjobb, ha listát írsz, mintha szupermarketbe mennél. Ez valószínűleg több időt igényel majd, mint a gardróbürítés – valószínűleg egy alkalom nem is lesz elég –, de cserében utána jó darabig nem kell majd a ruháiddal foglalkoznod. És reggelente is könnyebben összekészülsz majd, hiszen az egész kulcsa az, hogy egymással jól párosítható darabokra tegyél szert.

 És végül egy személyes kérdés: neked hány ruhadarab van a szekrényedben?

Az én ruhatárom inkább a praktikus, mint a minimalista vonalat követi! Ha összeszámolom, nagyjából 150 darabból áll. Mivel a tánc a hobbim, így a táncos ruhám egy külön szekció.

Így nem ömlik rám rengeteg, régen nem viselt darab, és sosincs az az érzésem, hogy nincs mit felvennem. Ráadásul könnyen ellent tudok állni az impulzusvásárlásoknak is, mivel mindig tudom, hogy pontosan milyen darab hiányzik a ruhatáramból.

A gardrób után mi lehet a következő lépés?

Egyik változás maga után hozza a másikat: a gardróbod egyszerűsítése során szerzett inspirációt átviheted az életed más területeire is, és megnézheted, hol tudnád még növelni a mindennapok hatékonyságát.

A praktikus gardrób fenntartása önfegyelemre is tanít, hiszen mostantól – saját jól felfogott érdekedben – nem fogsz céltalanul böngészni és puszta hangulatból pénzt szórni a ruhaboltokban.

Egy alapos gardróbrendezés tehát nagyszerű első lépés lehet ahhoz, hogy visszaszerezd a kontroll saját életed felett!

 

Olvasd el ezeket a kapcsolóldó bejegyzéseket is:

15 Tipp, amivel Egyszerűsíthetsz az Életeden

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

Tudod, mennyit ér az időd? 5 tipp, hogy jobban hasznosítsd a legértékesebb erőforrásodat

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség