Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Létezik-e Életfeladat és hogyan lehet rátalálni? Interjú Kárpáti Boglárkával

Kárpáti Boglárka az Önismereten alapuló problémakezelés specialistája, az OtthonFa Önismereti Blog írója. Több, mint 10 éve foglalkozik intenzíven önismerettel. Azt vallja, hogy minden probléma az ember életében önismereti hiányosságokra vezethető vissza. Legnépszerűbb írásait több tízezer ember olvassa, de több országos rádióban és a Kölcsey Televízió Harmónia című műsorában is szerepelt már.

Az életfeladat fontosságáról beszélgettem vele, illetve arról, hogy az önismeret hogyan segíthet a vállalkozóvá válás útján.

 

Sokan nem érzik magukat jól a bőrükben, és ennek az egyik oka, hogy nem szeretik a munkájukat. Neked mi a tapasztalatod, sokan fordulnak hozzád ezzel a problémával?

Elég sok időt töltenek az emberek a munkájukkal, ami erősen rányomja a bélyegét arra, hogyan érzik magukat egész életükben.

Kb. 200 napot a munkahelyükön vannak, és a maradék 165 napon is sok kötelezettséget vállalnak. Ezek általában nem pihentető, feltöltő, élményszerző tevékenységek. Ha kiszámoljuk, hogy a 365 napból, mennyi szabadnapja van egy felnőttnek, nagyon elkeserítők a számok.

A kötelezettségeket el kell végezni, de vajon ennyi feladat mellett mikor marad időnk élni?

Nem csoda tehát, ha nagyon sokan fáradtak, fásultak, frusztráltak, vagy akár még komolyabb problémákkal is küzdenek, szorongással például, és keresik az alternatív megoldásokat.

Van olyan tipikus életszakasz, amikor rendszerint előjön a vágy a váltásra?  Gondolok itt például az életközépi válságra, vagy a szülővé válásra.

Ez generációtól függ. A fiatalabb generáció már kapunyitáskor ki van égve, pusztán attól, hogy korlátozott lehetőségeket lát a munkahelyi, vagy akár a vállalkozói piacon.

A középkorúak nagy része pedig már annyira kiégett a folyamatos robottól, hogy ereje sincs azzal foglalkozni, hogy változtatni kellene. Az egyre növekvő munkahelyi stressz, a baba vállalása, a társadalmi elvárásoknak megfelelő életszínvonal fenntartása a boldogság áldozatát igénylik. A párok eltávolodnak egymástól, a szülők és a gyerekek kapcsolata egyre romlik.

Aztán hoz az élet valami nagy pofont, és az felébreszt mindenkit, hogy itt az ideje a változásnak. Nem elég egy könnyű és gyors megoldás. Mély, radikális változás kell, különben egy elvesztegetett élet vár ránk.

Felmerülnek ugyanis mély kérdések:

Mi értelme az életemnek? Ki vagyok én? Miért vagyok itt? Tényleg csak ennyi az életem: unos-untalan robot, kilátástalansággal teli hétköznapok, és rohanó hétvégék? Hol van az igazi boldogság? Az önfeledt öröm? A szenvedély? A harmónia? A nyugalom és a kényelmes élet?

Hiába van meg minden, szép ház, szép autó, szép család, jó munkahely. A keserves fényűzés senkit sem tesz boldoggá, csak egy rövid ideig, és utána jön a mélyrepülés.

És itt jön a vágy, hogy megtalálják az életük értelmét, az életük célját.

Az emberek nem a munkahelyükön akarják elérni, hogy értékesnek fontosnak érezzék magukat.

Valódi életet akarnak – békét, boldogságot, önmegvalósítást, kiteljesedést.

A saját életüket akarják élni innentől kezdve, a saját életfeladatukat akarják beteljesíteni, és nem azt az életet, amit rákényszerítettek.

Ez azt a változást hozza, hogy egyre többen hagyják ott a munkahelyüket, és akarnak szabadon, egy sikeres vállalkozást építve élni.

Létezik olyan, hogy életfeladat?

Természetesen létezik. Mindenkinél.

Ám egy kicsit máshogy néz ki, mint ahogy azt elsőre gondolni szokták.

Az életfeladat nem egy adott tevékenységet jelent, hanem egy mély vágyat, hogy egy örömszerző tevékenység közben átéljünk egy különleges érzelmi állapotot. Azt az érzelmi állapotot, amikor azt érezzük, hogy életünknek értelme és célja van.  Amikor hasznos, értékes és fontos, amit csinálunk.

Ezzel olyat tudunk adni magunknak és másoknak is, ami egy igazi lélekemelő életet ad ajándékul.

Hogyan találhatunk rá az életfeladatunkra??

Az egyetlen út az életfeladat megértéséhez az önismeret.

Mert nem az a kérdés, hogy fodrász helyett pék legyek-e, hanem az, hogy milyen potenciálok, lehetőségek, különleges képességek vannak bennem, amiket felszabadítva, egyre tisztábban meglátom az életfeladatomat.

Ahogy az önismereti önfejlesztés mélyül, úgy jön egyre több és több lehetőség az életfeladat sikeres teljesítéséhez. Ez pedig egy folyamatos boldog és elégedett életet eredményez.

Az életfeladat talán nem is a legjobb szó erre. Inkább személyre szabott életlehetőségnek hívnám, mert ez így sokkal jobban kifejezi a felszabadító hatását.

Neked honnan jött az OtthonFa ötlete?

Amikor abbahagytam a munkavállalói életem, én már nagyon boldogtalan voltam.

Azt éreztem, hogy a lelkesedésem, a kreativitásom a képességeim nem tudnak szabadon szárnyalni, mert feladva önmagam mások elvárásaihoz igazodom.

Hálózatépítésbe kezdtem, és ott azt vettem észre, hogy nem az eredmények hajtanak, hanem az, hogy akikkel kapcsolatba kerülök, jobban legyenek, boldogabban érezzék magukat. Így a beszélgetéseim sokkal mélyebbé és személyesebbé váltak. Az életükről, problémáikról, lehetőségeikről beszélgettem velük, és teljesen háttérbe szorult az értékesítés. Átadtam a tudásom, a megoldási kulcsokat, és egy idő után egy üzleti beszélgetés önismereti beszélgetésbe váltott át.

És elkezdtem ezt imádni. Lelkesített, hogy megoldásokat tudok adni az emberek problémáira, és el tudom őket indítani a saját, boldogabb útjukon.

Persze ennek a beszélgetőpartneremet kivéve senki nem örült. Így otthagytam a hálózatépítést, és önkéntes beszélgetéseket szerveztem emberekkel. Segítettem nekik megoldani az életük nagy problémáit, miközben egyre jobban megismerték önmagukat. Felfedezve a titkos és rejtett személyiségjegyeiket, képességeiket, szívbéli igaz vágyaikat, mindenkinek sokat változott az élete.

Tudtam, hogy ezt akarom csinálni, ebből akarok megélni, de fogalmam sem volt, hogyan kezdjek neki egy saját vállalkozásnak.

Kellett valaki, aki utat mutat, mert rettenetesen féltem vállalkozóvá válni.

Ekkor ismertem meg Losit, aki marketinggel foglalkozott. 100%-ban támogató közegemmé vált, és közösen elkezdtük építeni az OtthonFa Önismereti Univerzumot. Aztán pedig az életünket is összekötöttük.

Mikor és hogyan kezdett körvonalazódni, hogy ez a te életfeladatod?

Amikor elkezdtük az OtthonFát, csak személyes beszélgetéseket vállaltam, mert azt hittem, csak abban vagyok a jó. Aztán kipróbáltam online is. Kiderült, azt is imádom, és rendkívül hatékony. Sorra jönnek az ötletek, a lehetőségek. Így kúszik be életfeladat, és nyer egyre nagyobb teret.

Elindultak nálam is a csoportos tréningek, a nagyobb rendezvények, az online tréningek. Megjelent az első nyomtatott könyvem.

Sorra, lépésről lépésre, az én ütememben történtek az események. Egyre bátrabb lettem, egyre jobban bíztam magamban, mert megértettem, hogy nem kell rögtön készen állni mindenre az első lépés előtt.

Az életfeladat tehát fokozatosan adja meg magát nekünk. Minden jön, amikor én be tudom fogadni, és képesnek érzem magam rá.

Összességében milyen élmény volt számodra a vállalkozóvá válás?

Amikor elindult az OtthonFa Önismeret, még nem igen volt jelen a piacon az önismeret fontossága. Inkább csak a személyfejlődés.

Én hittem abban, amit tudtam, és éreztem, hogy az önismeret mindenkinek boldogabb életet ad. Nem vállalkozó akartam lenni, hanem egy boldog ember, aki egész nap azt csinálja, amit szeret, és ezzel örömet, lehetőséget, megoldásokat ad másoknak is.

Sokszor nehéz volt, hiszen anyagilag is és ismertségben is a nulláról építettünk fel mindent.

Épp’ ezért nagyon büszke is vagyok magunkra. Igazi sikersztori az életünk, és én hálás vagyok, hogy kitartottam, erős hittel hittem az önismeretben és a víziómban.

A tapasztalataid szerint mik a leggyakoribb kihívások a vállalkozóvá válás útján?

Kihívások vannak, nem is kevés. De ha ez olyan könnyű lenne, nem járna vele ennyi ajándék és öröm sem.

  • Az első legnagyobb probléma, hogy teljesen mást jelent munkavállalóként létezni és vállalkozóként élni.

Teljesen mások a felelősségi körök. Máshogyan kell kommunikálni, tervezni, döntéseket hozni, az időnket beosztani. Más lesz a prioritás, és nagyon furcsa, hogy senki se mondja meg mit és hogyan kell csinálni. Ott ülünk a nagy szabadságban, telnek a napok, egyre nagyobb a nyomás, a teljesítmény kényszer. Sokan azonnali sikereket, eredményeket várnak – pénzt, bevételt, profitot.

  • A második legnagyobb nehézség, amikor azt hisszük még az elején, hogy a vállalkozás sikere, vagy kudarca minket tükröz.

Sokan önértékelés- és önbizalomesést tapasztalnak. Azt hiszik – persze tévesen-, hogy ha nem megy a vállalkozás már az első három hónapban, akkor ez nekik nem megy. Ők nem tudják ezt csinálni.

  • A harmadik legnagyobb probléma, hogy olyanokra hallgatnak, olyanoktól kérnek segítséget, tanácsot, akik nem kompetensek az ő életfeladatuk beindításában.

Mint mondtam, nem a vállalkozás az első prioritás, hanem az önmegvalósítás. A vállalkozás eszköz, és nem cél abban, hogy én sikeres legyek.

Sokan elvesznek az informatikai eszközökben, a marketingben, a vállalkozás napi szintű üzemeltetésében, a könyvelési, jogi szakszövegek megértésében. Közben pedig elfelejtik, miért is lettek vállalkozók. Elveszítik a lelkesedést, a lendületet, a kitartást, és teljes elkeseredésükben inkább visszamennek valahova dolgozni.

Tapasztalatból mondom, hogy kb. 99%-ban azért állnak le a vállalkozások az első évükben, mert nincs meg a fő személyes cél, hogy miért is kell az a vállalkozás.

Sajnos a túltolt informatikai, marketing, menedzsment, és Nav-os hisztik, elfeledtetik az emberrel, hogy mit is akar ő valójában.

Mert nem egy új munkahelyet akar magának egy kezdő vállalkozó, hanem egy szabad és saját életet élni. A vállalkozó figyelme lekerül a fő célról, miközben elveszik a hétköznapok feladataiban, és romba dőlnek az álmai.

Biztosra mondhatom, hogy az önismeret segíti leginkább a sikeres életfeladat beindítását.

A siker legnagyobb titka az, hogy én hogy vagyok, mit gondolok magamról, hova pozícionálom magam, mennyire magas az önértékelésem és az önbizalmam. Ez 100%-ban kihat az első években a vállalkozásomra is.

Az önismeret segíthet a kezdeti félelmek leküzdésében is?

Nagyon sok OtthonFás tanítványunk van, akik szintén nagyon félnek vállalkozóvá válni. Ahogy mélyítik az önismeretüket, egyre határozottabbak, magabiztosabbak. Egyre mélyebben hisznek önmagukban, így a félelem egy idő után elcsitul.

Az önismeretnek köszönhetően nálunk – hozzám hasonlóan-  mindenki a saját ütemében hajtja végre az életmódváltást. Így az egész sokkal könnyebb és biztonságosabb. És talán élvezhetőbb is.

 

Mit tanácsolnál annak, aki keresi az életfeladatát, váltani szeretne, de nem tudja, merre induljon?

Ez nagyon nehéz kérdés.

Hihetetlen a nyomás odabent, amikor rádöbbenünk, hogy nem vagyunk boldogok és tele vagyunk félelemmel.

Közben másoknak is meg akarunk felelni, mert nem akarunk anyagi veszteséget okozni a szeretteinknek. Nem akarunk életszínvonal romlást sem. És azt sem akarjuk, hogy hülyének nézzenek minket.

Ez egy nagyon nehéz időszak. Tudom, átéltem.

Valójában nem is az a kérdés, hogy merre induljunk el, hanem hogy hova akarunk eljutni?

Tudni kell, hogy mit akarunk legbelül, ha boldogok, szabadok akarunk lenni, és anyagi biztonságot akarunk teremteni.

Ez életünk nagy lépése.

Nagyon sokat találkozom elkeseredett, kétségbeesett emberekkel, akik akarnak változtatni, próbáltak is, de rendszerint kudarcba fulladtak az életmóddal járó változtatási kísérleteik.

Legtöbbször az okozta a kudarcot, hogy nem kaptak folyamatos, rendszeres segítséget. Túl nagy lépéseket kellett volna megtenniük, amire nem voltak még készen. Sem tudásban, sem lelkileg.

Lépésről lépésre kell haladni a változtatás folyamatában, és időt kell neki adni. Magunknak és a környezetünknek is.

Nagyon jól ismerem ennek a lépésnek, a váltásnak minden apró mozzanatát.

Éppen azért alkottuk meg az OtthonFa “Hogyan indítsd be az Életfeladatodat és élj meg bőségesen abból, amit örömmel csinálsz?” című videótréninget.

A tréning célja hogy ezeken a kezdeti lépéseken átsegítsünk mindenkit. Biztos vagyok benne, hogy ez a tréning segíteni fog kitalálni az első lépéseket, ami nagy megnyugvást és persze, lelkesedést fog adni.

Zárásként még had tegyem hozzá fő üzenetként mindenkinek, aki most áll a szakadék szélén, és fontolgatja az ugrást:

Nem vagy egyedül! Indulj el, és az úton egyre több támogatót, lehetőséget, képességet fogsz találni. Csak az első lépés ijesztő, a többi már megy “szinte” magától.

És mielőtt bejegyeztetnéd a céged, vagy nagyobb beruházásba kezdenél, nézd meg a Hogyan indítsd be az életfeladatod?  tréning videókat. Ebből meg fogod érteni, te vagy az, akiből kinő minden.

Te vagy a fontos. A világnak pedig szüksége van rád, és azokra az ajándékokra, amit az életfeladatod beteljesítése által nekünk adni tudsz.

Sikerülni fog! Gyerünk tovább!

 

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

[Podcast Epizód] Miért az Önismeret a vállalkozói siker legnagyobb titka?

Az 5 legjobb Online Vállalkozás Ötlet forrás

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal [2021]

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség