Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

23 célkitűzés ötlet 2023-ra, amivel javíthatsz az életeden

Az újév kezdete nagyszerű alkalom arra, hogy átgondoljuk, mit értünk el az elmúlt évben, és mit szeretnénk megvalósítani a következő esztendőben.

Én évek óta nagy hangsúlyt fektetek az év elejei célkitűzésre, és évek során sokat tanultam arról, hogy hogyan érhetjük el a céljainkat.

Először is: én nem igazán hiszek az újévi fogadalmakban. Sokkal inkább hiszek a célokban és a tervekben.

Ha ugyanis a fogadalmakat nem követi tervezés, akkor általában hiányoznak a tettek is. Ha nem látjuk a céljainkhoz vezető utat kis lépésekre lebontva, akkor gyorsan elveszthetjük a lelkesedésünket vagy a hitünket.

A nagy terveket tehát érdemes kisebb célokra, lépésekre lebontani, és ezeknek a kis lépéseknek a megvalósítására fókuszálni.

A tapasztalatok és a tudomány is azt mondja, hogy a céljainkat akkor érhetjük el a legnagyobb valószínűséggel, ha leírjuk őket.

Ha tehát komolyan szeretnél elérni valamit 2023-ban, írd le a céljaidat, és tervezd meg az oda vezető lépéseket, majd kövesd nyomon a haladásodat. Ez segít fenntartani a motivációdat és a sikerhez vezető fegyelmet.

Ha gondolkoztál már azon, hogy…

 • milyen célokat tűzhetnél ki 2023-ra,
 • mi lehetne az a cél, aminek az eredménye nemcsak hasznos, hanem életre szóló élményt is jelent,
 • és hogyan érdemes egyáltalán célokat kitűzni,

 

… akkor ez a poszt neked szól!

A következő ötletek új gondolatokat ébreszthetnek, és segíthetnek meghatározni, hogy mit is szeretnél elérni 2023-ban.

célkitűzés ötletek 2023-ra

23 inspiráló cél, amit érdemes 2023-ra kitűzni

1. Fókuszálj jobban saját magadra

Voltak olyan időszakok az életemben, amikor a naptáram tele volt találkozókkal, konzultációkkal, feladatlistákkal. Miközben jó dolog mások segítésére fókuszálni, ugyanolyan fontos, hogy magunkra, a saját feltöltődésünkre is tudjunk időt szánni.

Ha a te naptárad is szinte csak másokról szól, fontold meg, hogy hogyan tudnál 2023-ban több időt fordítani magadra.

2. Olvass el 50 könyvet

Az olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy új inspirációt gyűjts, fejleszd magad és szélesítsd a látóköröd.

Attól függően, hogy milyenek a jelenlegi olvasási szokásaid, évi ötven könyv elolvasása apró célnak tűnhet, de jelenthet óriási kihívás is számodra. Ha viszont apró lépésekre bontjuk ezt a célt, akkor kiderül, hogy már napi 20-30 perc olvasás is közel vihet ennek a célnak az eléréséhez.

TIPP: Ismerd meg a Tudástár Klubot, ahol legnépszerűbb önfejlesztő és üzleti könyveket rövidített formában, illetve hanganyag formájában is megtalálod.

3. Tanulj valami újat

Egy új készség elsajátításához nem szükséges feltétlenül a hagyományos iskolarendszerben tanulni. Számos tanfolyamot és online képzést találhatsz a legkülönfélébb témakörökben, amivel fejlesztheted a tudásodat.

A több lábon állás fontosságáról sokat írtam és beszéltem az elmúlt hónapokban. Minél több piacképes készséged van, annál nagyobb biztonságban érezheted magad.

Viszont nem csak a nagyobb biztonság miatt érdemes új dolgokat tanulni. A tanulás, önmagunk fejlesztése örömet is okoz, és nagyszerű élmény lehet!

4. Tanulj meg egy új nyelvet

„Ahány nyelv, annyi ember” – az idézet az utolsó magyar királytól, IV. Károlytól származik, de ma talán igazabb, mint valaha.

Aki angolul beszél, az szinte bármit megtanulhat az internetről. És teljesen más élményekkel térhet haza egy külföldi utazásról az, aki beszél nyelveket, mint aki nem. Nem beszélve arról, hogy a lehetőségeink akár alkalmazottként vagy vállalkozóként megsokszorozódhatnak a nyelvtudásunknak köszönhetően.

A kor nem számít! Bármikor érdemes nekiállni egy új nyelv megtanulásának. Mi, magyarok, állítólag nem állunk jól az idegen nyelvekkel. Itt az ideje, hogy ezen változtassunk 2023-ban!

5. Rakj rendet az életedben

Az egyik legjobb cél, amit az újrakezdés érdekében az újév elején megtehetsz, az a lomtalanítás az életed különféle területein. Ezeken a területeken érdemes elkezdeni a rendrakást:

 • Lomtalaníts az otthonodban, pénztárcádban, táskádban!
 • Nézd át a ruhatárad és ajándékozd el, amit nem hordtál az elmúlt évben!
 • Add el azokat az elektronikai eszközöket, amiket nem használsz!
 • Rakj rendet a személyes dokumentumaid között!
 • Alakíts ki egy hatékonyabb naptár- és tervezőrendszert!
 • Takarítsd ki a garázst, kerti tárolót!

 

Azzal, hogy csökkented a téged körülvevő, de nem használt dolgok számát, csökkentheted az életedben a stresszt és időt szabadíthatsz fel. Kevesebb dolog között könnyebben megtalálod ugyanis, amit keresel.

A statisztikák szerint a rendszerezett élettel és környezettel éves szinten átlagosan évi 12 napot takaríthatunk meg, amit amúgy dolgok keresgélésével töltenénk.

6. Támogass egy számodra fontos ügyet

Ha egy számodra fontos ügyet adománnyal támogatsz, azzal nemcsak visszaadhatsz a közösségnek és hozzájárulhatsz egy jobb világhoz, de a saját önbecsülésedet, elégedettségedet is javíthatod.

Nem csak pénzadománnyal járulhatsz viszont hozzá egy fontos ügyhöz: számos olyan téma van, ahol önkéntes munka vállalásával is nagyon sokat tehetsz az adott ügyért.  2023-ban érdemes átgondolni, hogy mi lehetne számodra az az ügy, amit szívesen támogatnál rendszeresen akár egy kis összeggel vagy önkéntes munkával.

7. Mozogj többet

Az egészségünkre és fittségünkre érdemes 2023-an is prioritásként tekinteni. Ehhez pedig az egyik legjobb célkiűzés a több mozgás.

A több mozgásnak ugyanis rengeteg jótékony hatása van. Bármilyen neked megfelelő mozgás jó választás lehet, ha rendszeresen és kitartóan csinálod.

Nekem a rendszeres futás vált be a legjobban. Ilyenkor a természetben vagyok, megmozgatom a kutyámat is, közben pedig podcastok hallgatásával tanulok, vagy csak gondolkozom.

Teljesen kezdőknek ideális lehet a következő célkitűzés: sétálj legalább 10.000 lépést naponta.

Ez soknak tűnhet, de fontos, hogy kezdd el a mozgást valahol, még ha először csak a célod egy részét sikerül is teljesíteni.

8. Kezdd el megtervezni a bevételeidet és kiadásaidat

Ha eddig nem csináltad, 2023-ban itt az idő, hogy elkezdj személyes költségvetést vezetni. A budget az egyik leghasznosabb eszköz a bevételeink és kiadásaink tudatos tervezéséhez.

A budget segít felkészülni a nagyobb kiadásokra, elkerülhetjük vele a fölösleges túlköltekezést,  és könnyebben beazonosíthatjuk, hogy hol tudnánk pénzt megtakarítani.

Függetlenül a jelenlegi anyagi helyzetedtől a költségvetés az egyik legjobb eszköz a pénzügyi céljaid megvalósításhoz, legyen ez akár a hiteleid visszafizetése, a megtakarításaid növelése vagy a nyugdíjas évekre felkészülés.

9. Fizesd vissza az adósságaidat

Ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni, viszont ez egy olyan cél, amit mindenképpen érdemes kitűzni, ha több szabadságot szeretnél az életeden.

Ha tartozol, akkor ez visszafoghat. Kevesebb választási szabadságod lesz az életedben, hiszen a tartozás törlesztését rendszeresen fizetni kell. Ez pedig nyomasztó érzés.

Érdemes megfontolni, hogy tudnál-e plusz jövedelemre szert tenni, pl. egy online vállalkozás indításával, illetve átgondolni, hogy hogyan fizethetnéd vissza gyorsabban a hiteleidet.

10. Tölts több időt a barátaiddal és a családoddal

Az elmúlt évek ráébreszthettek minket arra, hogy az élet valójában rövid.

Az életben pedig a legfontosabbak az emberek, akiket szeretünk. Ezért fontos, hogy elég időt töltsünk velük.

2023-ban hívd fel a családod tagjait gyakrabban, szerezetek több közös élményt! Ez az egyik legszebb cél, amit 2023-ban kitűzhetsz, és már ma elkezdheted a megvalósítását.

11. Méregtelenítsd a tested és az elméd

A testünk az egyetlen hely, ahol élhetünk. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, mivel tápláljuk.

Ugyanez igaz az elménkre is, mivel azt ugyanúgy tápláljuk a beáramló információkkal, mint a testünket. Ha negatív hírekkel, gondolatokkal tápláljuk, akkor folyamatosan mérgezzük az elménket.

Nagyszerű 2023-as cél lehet a testünk és az elménk egészségesen tartása és méregtelenítése. Néhány ötlet méregtelenítés célokra:

 • Egyél kevesebb feldolgozott és gyors ételt!
 • Hetente tarts egészségnapot, amikor kipróbálsz 1-1 új egészséges receptet!
 • Hagyd abba a dohányzást!
 • Csökkentsd a koffein és alkoholfogyasztásodat!
 • Csökkentsd a cukorfogyasztást!
 • Igyál meg minden nap egy meghatározott mennyiségű vizet!
 • Tölts kevesebb időt hírek olvasásával!
 • Csökkents a közösségi médián töltött időt!
 • Tanulj meg meditálni!
 • Jógázz pár percet minden nap!

12. Hozz létre egy új jövedelemforrást

Akár vállalkozó vagy, akár alkalmazott, egy újabb jövedelemforrás létrehozása a meglévő mellett nagyszerű ötlet 2023-ban is.

A kiegészítő jövedelem segíthet gyorsabban visszafizetni az adósságaidat, többet megtakarítani a céljaid érdekében, és ha sikerül a kiegészítő jövedelmedből teljes megélhetést teremteni, akkor megadhatja számodra a döntés szabadságát.

Mit jelentene számodra havi 100-200-300 ezer forint plusz jövedelem?

2023-ban nagyszerű cél lehet egy új jövedelemforrás létrehozása.

13. Nézz kevesebb TV-t

Én évek óta nem nézek TV-t. Ez nem jelenti azt, hogy nincs TV-m, de évente összesen 2-3 alkalommal kapcsolom be.

Ez nem azért van, mert nem szeretek TV-t nézni, hanem mert a tévénézés rengeteg időt elvesz az életünkből, miközben nem visz közelebb a fontos céljaink eléréséhez.

Ha vannak céljaid 2023-ra, de nem látod, hogy honnan lesz időd a megvalósításukra, az egyik első dolog, amivel időt szabadíthatsz fel. az a TV előtt töltött idő radikális csökkentése.

14. Tölts kevesebb időt a közösségi médián

Szeretnél hatékonyabban gazdálkodni az időddel 2023-ban? Úgy érzed, hogy túl sok időt töltesz a közösségi felületeken?

Ha igen, 2023-ban érdemes átgondolni, mennyi időt töltesz a közösségi felületeken, és csökkenteni ezt az időt. Ez nemcsak az életstílusodra és a mentális jólétedre lehet pozitív hatással, de így az értékes idődet is jobban hasznosíthatod.

Gondold át, hogy milyen felületeket használsz, milyen értesítéseket kapsz naponta rengeteg alkalommal. Ezekre az értesítésekre sokszor csak gyorsan ránézünk, amiből könnyen lesz végül 10-15 perc közösségi médián töltött idő.

Mindez a munka halogatásához, megszakításához vezethet, vagy elterelheti a figyelmedet, amikor eszel, vagy a családoddal szeretnél minőségi időt tölteni.

Vannak olyan alkalmazások, amik segítenek egészséges keretek között tartani a közösségi felületeken töltött idődet. Érdemes ezeket igénybe venni a 2023-as céljaid megvalósítása érdekében.

15. Adj hálát napi, heti rendszerességgel

Hajlamosak vagyunk csak a negatív dolgokat meglátni az életünkben, ami rosszkedvhez és a lelkesedés elvesztéséhez vezethet.

Ha viszont rendszeresen átgondolod, mennyi jó dolog van az életedben, amiért hálával tartozol, ezzel nemcsak a kedvedet javíthatod meg, de motiváltabb és lelkesebb is leszel. Érdemes leírni, hogy mi mindenért lehetsz hálás az életedben.

Amikor rossz kedved van, a mentális jólléteden sokat javíthatsz azzal, ha a negatív dolgok helyett a pozitív dolgokra fókuszálsz. Nagyszerű 2023-as cél, ha időt szakítasz arra, hogy napi, heti rendszerességgel átgondold, mi mindenért lehetsz hálás az életedben.

16. Találj otthonról végezhető, online munkát vagy indíts online vállalkozást

Ha úgy érzed, megakadtál a jelenlegi karrieredben,  több bevételre lenne szükséged, vagy a saját főnököddé szeretnél válni, az internet számtalan lehetőséget kínál akár online munkavállalásra, akár egy saját vállalkozás elindítására.

Nagyszerű érzés, ha a saját otthonodban dolgozhatsz, vagy onnan működtetheted a vállalkozásodat. Ilyenkor rugalmasan oszthatod be az idődet, mivel nincs főnököd,  és a jövedelmedért is saját magad felelsz.

Ha te is ilyen szabad életről álmodsz, legyen 2023 az év, amikor elkezded az álmod megvalósítani.

TIPP: Ha érdekel, hogy hogyan indíthatsz el legegyszerűbben egy saját online vállalkozást, olvasd el a Légy a saját főnököd! című e-könyvemet.

17. Kezdj el befektetni

Ha a pénzügyeid javítását szeretnéd az idei évben célként kitűzni, a befektetés az egyik legjobb cél, aminek az előnyét évekkel később is élvezheted. A megtakarításaid és befektetéseid könnyebbé teszik az életedet, mivel ezekkel valójában a jövődről gondoskodsz.

A befektetés nyugdíjcélú megtakarítástól kezdve az ingatlanbefektetésig sok mindent jelenthet. Ha nem szeretnél kényszerből egész életeden át dolgozni, akkor ehhez a megtakarítás és a befektetés a legjobb út.

A befektetés ugyanis azt jelenti, hogy a megtakarításaidat munkára fogod, és pénzt termelnek neked. Minél előbb kezdesz el megtakarítani és befektetni, annál hosszabb időn át tud a pénzed további pénzt termelni neked.

A probléma az szokott lenni, hogy sokan nem látják, hogyan lehetne elkezdeni befektetni, illetve nem gondolják, hogy kisebb összeggel is érdemes elkezdeni.

Egy befektetési tanácsadó személyre szabott tanáccsal tud segíteni reális célok kitűzésében. Ha még nem kezdtél el megtakarítani és befektetni, ebben az évbe érdemes nekiállni akár egy tanácsadó segítségével.

18. Indíts blogot

Az egyik legegyszerűbb ötlet, amivel online vállalkozásba kezdhetsz, egy blog indítása. 2023-ban ez egy nagyszerű célkitűzés.

Én teljesen kezdő voltam, amikor néhány éve blogírásba kezdtem, és útközben tanultam meg az online pénzkereséshez vezető lépéseket.

Azóta a blogom valódi online vállalkozássáv vált, ami nem csak a megélhetéshez szükséges bevételt jelenti, hanem rugalmas időbeosztást és helyfüggetlen életmódot is.

TIPP: Ha érdekel, hogy hogyan érdemes elindulni egy bloggal és hogyan lehet pénzt keresni vele, olvasd el a Légy a saját főnököd! című e-könyvemet.

19. Hozz létre vésztartalékot

Mindenkinek szüksége van vésztartalékra, amihez szükség esetén támaszkodhat.

Ha rendelkezel gyorsan készpénzzé alakítható vésztartalékkal, ezzel felkészülhetsz az olyan váratlan eseményekre, mint az állásod elvesztése vagy egy nem tervezett nagyobb kiadás fedezése.

Vésztartalék hiányában általában kölcsönre van szükség ezeknek a váratlan helyzeteknek a megoldásához, ami hosszú távon költségesebb és kockázatosabb megoldás, mint az előre felkészülés.

Ha nincs még minimum 6 hónapra elegendő vésztartalékod, ennek a létrehozása lehet az egyik legokosabb cél, amit 2023-ra kitűzhetsz.

20. Keress passzív jövedelmet

Passzív jövedelmed olyan jövedelemforrásból származhat, aminek a fenntartása nem igényel vagy csak kevés időt igényel. Ez teljesen más pénzkeresési forma, mint amikor a munkahelyeden keresel aktívan pénzt, mivel ott az idődért fizetnek.

Aki passzívan keres pénzt, annak a számlájára akkor is érkezik pénz, ha alszik, utazik, vagy éppen a munkahelyén dolgozik aktívan.

Minden passzív jövedelemforrás először befektetést igényel, ami lehet pénzügyi befektetés vagy időbefektetés. Ilyenkor olyan eszközöket hozunk létre, aminek a működtetése idővel egyre kevesebb munkát és erőfeszítést igényel.

A passzív jövedelemforrást fenntartása igényel valamennyi munkát, de általánosságban képes magától működni hosszabb időn keresztül.

Néhány ötlet passzív jövedelemforrásra:

 • Affiliate marketing
 • Ingatlanbefektetés
 • Osztalékfizető részvénybefektetés
 • Könyvírás
 • Online kurzus indítása
 • Online tagsági rendszer

21. Menj el egy új helyre

Egy új, ismeretlen hely meglátogatása örömet is okoz, és a kreativitásunknak is jót tesz. Minél több helyen járunk, minél több új dologgal találkozhatunk, annál nyitottabbá válhatunk további új élményekre.

Nem csak külföldi látogatásra érdemes gondolni, és nem is kell feltétlenül nagy utazásban gondolkozni.

Egy egynapos út vagy egy ismeretlen városrész meglátogatása is jó felfedezés lehet, és új élményekkel gazdagodhatunk.

22. Kelj fel kicsit hamarabb és alakíts ki reggeli rutint

Ha csak 15-20 perccel korábban kelsz, már ez is sokat javíthat azon, hogy hogy indul a napod. Ez pedig az egész életedre jótékony hatással lehet.

Mivel töltheted ezt az extra időt? Fordíthatod ezt a néhány percet arra, hogy rohanás helyett nyugodtan idd meg a reggeli kávédat, könyvet olvass, jógázz. De fordíthatod arra is, hogy rendet rakj a házban, megválaszold az előző nap felhalmozódott e-maileket, átgondold az előtted álló napi teendőket, vagy blogbejegyzést írj.

23. Tölts több időt a szabadban

A természet, a napfény, a friss levegő fizikailag és mentálisan is pozitívan hat ránk bármelyik évszakban.

Ezért 2023-ban is érdemes sok időt tölteni a szabadban. Külföldön számos mozgalom alakult, aminek a célja, hogy a képernyő előtt töltött idő helyett minél több időt töltsenek a családok, gyerek a szabadban. Ilyen pl. az 1000 óra a szabadban kihívás.

Te mennyi időt szeretnél 2023-ban a képernyőtől távol, a szabadban tölteni? Ez egy olyan cél, amit testedre, a lelkedre és a kapcsolataidra is pozitív hatással lehet, így érdemes megcélozni pl. az 1000 órás célt.

Állíts fel prioritásokat!

Mik a fő céljaid 2023-ban? A pénzügyeiden szeretnél elsősorban javítani? Jobban szeretnél fókuszálni az egészségedre? A kapcsolataidon szeretnél javítani? Új lendületet szeretnél szerezni, hogy megvalósíthasd az életcélod?

Sokat segíthet, ha minden évhez kitalálsz egy kulcsszót vagy kifejezést, ami egész évben inspirál és a fő célkitűzésedre emlékeztet.

Nekem a tavalyi év sok szempontból máshogy alakult, mint terveztem, mivel leginkább tűzoltásról és a változásokra történő folyamatos reagálásról szólt. Szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

Ennek ellenére én optimistán indulok neki az idei évnek, és a 2023-as évet elsősorban új dolgok tanulásának szeretném szentelni, miközben sok egyéb célt is szeretnék megvalósítani. Ezért a kulcsszavam erre az évre a ‘tanulás lesz.

Neked mi lesz a kulcsszavad az idei évre?

Összefoglalva

A jól kitűzött céloknak rengeteg pozitív hatása van: segítenek neked növekedni, fejleszteni a készségeidet, fenntartani a motivációdat.  Lehet, hogy nem fogsz minden célt elérni, de a célkitűzés segít abban is, hogy pontosabban lásd,  milyen életet szeretnél magadnak a jövőben.

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség