Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Kész vagy a vállalkozói létre?

Egy saját vállalkozás elindítása életed nagy kalandja lehet. 

Nagyszerű érzés a semmiből létrehozni valami maradandót, amiből megélhetést is teremthetsz. 

Közben pedig élvezheted a szabadságot. Nincs főnököd, te oszthatod be az idődet. 

A vállalkozó létnek azonban van egy másik oldala is, amiről mindenképpen érdemes tudnod, mielőtt belevágnál. 

 

 

Szinte már túl szép, hogy igaz legyen, ugye?

  • Frissen ébredsz, miután nyolc órát aludtál egyhuzamban. Nem kell rohannod.  Nem kell kényelmetlen kosztümöt, öltönyt viselned. Nem araszolsz reggelente a dugóban, és azon sem kell többet aggódnod, hogy késve érsz be a munkahelyedre.
  • Helyette kényelmesen megiszod a reggeli kávédat, majd tornázol egy kicsit. Átcsoszogsz az íróasztalodhoz, és kezdődhet a nap.
  • Nincs idegesítő főnök, nincsenek munkahelyi konfliktusok.
  • A saját időbeosztásod szerint dolgozhatsz, ott, ahol te szeretnél.
  • Keményen dolgozol most is, de végre látod a munkád és a nehézségek értelmét. Sőt, magát a munkát is élvezed.

 

Végre kiszabadultál a 9-5-ig tartó alkalmazotti taposómalomból!

Végre a saját főnököd vagy!

Nem nehéz elképzelni azt a nagyszerű érzést, ami egy otthonról is működtethető, saját online vállalkozással jár.

Könnyű hozzászokni a gondolathoz, hogy mostantól a saját szabályaid szerint dolgozhatsz,  és akár szabadidőruhában lehetsz egész nap. Nem kell ingáznod, nem kell olyan emberek között lenned, akikkel nem szívesen dolgozol együtt.

Az igazság viszont az, hogy egy saját vállalkozás egyszerre lehet varázslatos és félelmetes élmény is.

  • Néha a fellegekben jársz majd, élvezed a sikert és a szabadságot.
  • Néha viszont el kell viselned a stresszt és a kihívásokat is, ami azzal jár, hogy a saját főnököd vagy.

 

A vállalkozói létnek tehát két oldala van.

Nem jó, ha azt gondolod, hogy csak a napos oldal létezik. Amikor ugyanis találkozol majd az első nehézségekkel, azt gondolhatod, hogy benned van a hiba, te csinálsz valamit rosszul.

Pedig nem csinálsz semmit rosszul.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy vállalkozás felépítése nem könnyű feladat. Az út tele van akadályokkal.

Ezért fontos, hogy tisztán lásd, mi vár rád, mire vállalkozol valójában. Utána pedig válaszolj magadnak őszintén erre a kérdésre:

Kész vagy egy vállalkozás elindítására?

 

6 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozásba kezdenél

 

1. Egyedül a tiéd a felelősség

Amikor a saját főnököd vagy, te hozod meg a döntéseket. Ez elsőre jól hangzik, de néha nyomasztó érzés tud lenni, hogy csak rajtad múlik a vállalkozásod sikere, illetve hogy mennyi pénzt keresel majd vele.

A vállalkozói út sokszor magányos. Még akkor is, ha nagyszerű tanácsadókkal és szakemberekkel veszed körül magad, a döntéseket akkor is neked egyedül kell meghozni, és a felelősség egyedül a tiéd.

Amikor valamilyen hiba történik, még ha nem is személyesen te követted el, a te feladatod, hogy megoldást találj rá, és kijavítsd a hibát.

2. Időgazdálkodás

Amikor a saját online vállalkozásodat vezeted, akkor dolgozol, amikor te szeretnél és onnan, ahonnan te szeretnél. Ha te éjszaka dolgozol a legszívesebben pizsamában, nyugodtan megteheted.

Sokan viszont azt gondolják, hogy miután a saját főnökükké válnak, alig kell már dolgozniuk. Ez egyáltalán nem így van. Bár te határozhatod meg, hogy mikor és hol dolgozol, a munkát akkor is el kell végezni.

Az egyik legnehezebb dolog, hogy vállalkozóként is képesnek kell lennünk fenntartani a fókuszt és a hatékonyságot akkor is, amikor otthonról dolgozunk, és senki nem mondja meg nekünk, hogy mikor, mit csináljunk.

A vállalkozásod mellett ugyanis annyi minden más követeli  majd az idődet: csak gyorsan elszaladok még bevásárolni, még kitakarítok gyorsan. És persze a család is “igyekszik” elvonni a figyelmedet.

Ha otthonról dolgozol, az időgazdálkodás kulcskérdéssé válik. Ez azt jelenti, hogy a munkára szánt idődre ugyanúgy kell tekinteni, mintha a nappalid helyett egy irodában dolgoznál. Azt az időt, amit munkára szeretnél fordítani, jelöld ki a naptáradban és töltsd kizárólag a munkáddal.

Egyébként nagyon könnyű minden mással foglalkozni, miközben a feladatokat nem végzi el helyetted senki.

3. Teljesen rendben vagy, ha félsz

Egy saját biznisz elindítása életre szóló élmény. Csodálatos, lelkesítő kaland, aminek a során megtapasztalhatod azt a nagyszerű érzést, amikor a saját erőfeszítésed eredményeképpen létrejön valami értékes és maradandó dolog. Közben pedig még pénzt is keresel vele. A vállalkozói utad során sokszor érezheted úgy magad, mint aki a fellegekben jár.

Lesznek viszont olyan időszakok is, amikor hatalmába kerít a félelem és a kétségbeesés. A piac folyamatosan változik, a látogatóid száma, a bevételeid csökkenhetnek. Bármikor kaphatsz egy negatív kritikát. Sokszor érezheted, hogy szinte elveszel a rengeteg feladat és elintéznivaló között. Ez mind sokkoló tud lenni és félelmet okozhat.

Jó, ha tudod, hogy ezek az érzések függetlenek attól, hogy hol tartasz a vállalkozásoddal, és mekkora sikert értél el eddig. Minden vállalkozónak vannak álmatlan éjszakái, a sikeres vállalkozóknak is.

Miközben a félelem egyáltalán nem kellemes érzés, érdemes úgy tekinteni rá, hogy ez is része a vállalkozói útnak. Nem te vagy az egyetlen, aki fél, akinek kétségei vannak.

A kérdés inkább az, hogy te hogyan reagálsz ezekre az érzésekre.

Ha a miérteden, a céljaidon, a víziódon tudod tartani a szemedet ilyenkor is, akkor a félelmeid ellenére is cselekszel, a félelmek pedig előbb-utóbb megszűnnek.

 

 

4. Te húzod meg a határokat

Amikor otthonról dolgozol, nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy a vállalkozásod és a magánéleted összefolyik.

Ennek az egyik formája, amikor a munka helyett a háztartásoddal, a hobbiddal vagy a család körüli teendőkkel foglalkozol. A másik véglet viszont az, amikor a munka veszi át az irányítást a magánéleted fölött. Amikor betegnek érzed magad, vagy úgy érzed, hogy szükséged van egy pihenőnapra, vállalkozóként nincs hova betelefonálni. Saját magaddal kell a határokról megegyezni.

Mindenkinek szüksége van ugyanis olyan időre, amikor feltöltődhet, amikor teljesen kikapcsolódik. Az nem igazi kikapcsolódás, amikor folyamatosan ellenőrzöd a beérkező emaileket.

Ha az egészséges határon túl kötelezzük el magunkat a vállalkozásunk irányába, akkor azt kockáztatjuk, hogy idő előtt kifáradunk és kiégünk.

Amikor folyamatossá válik a stressz, amikor hosszabb időn keresztül nem érezzük jól magunkat a bőrünkbe, akkor érdemes résen lenni, mert valószínűleg kezdünk beleesni a vállalkozói taposómalomba.  Ezt csak az egészséges határok meghúzásával tudjuk elkerülni.

Vállalkozóként viszont egyedül te húzhatod meg a határokat a munkád és a magánéleted között.

  • Amikor a munkáddal foglalkozol, akkor foglalkozz csak a munkáddal.
  • Amikor a családoddal vagy, akkor foglalkozz csak a családoddal.
  • Amikor szükséged van egy pihenőnapra, akkor pihenj. Ezzel megelőzheted az idő előtti kiégést.

 

Sokat segít az egészséges határok meghúzásában, ha a vállalkozásunkra egy maratonként és nem egy sprintként tekintünk. Nem kell senkivel versenyezni! Nem kell senkinél gyorsabbnak lenni! Olyan tempót és célokat érdemes kitűzni magunknak, amit mellett egészséges határokat meg tudjuk őrizni.

5. Nem kell mindenre tudnod a választ

Amikor te vagy a főnök, sok döntést meg kell majd hoznod. Ugyanakkor sok olyan kérdés is felmerülhet, amire nem tudod majd azonnal a választ. Ez ijesztő lehet, és elbizonytalaníthat a saját képességeidet illetően.

Az igazság viszont az, hogy egy vállalkozónak nem az a feladata, hogy mindig mindenre tudja a választ. Gyakran előfordul majd, hogy szakemberek segítségét kell igénybe venned: a pénzügyi tanácsadóktól kezdve akár egy mentorig.

Nem kell tehát mindenre azonnal tudnod a választ, és különösen nem kell mindent tudnod az elindulásnál. A vállalkozói élet szépsége, hogy minden nap tanulsz valami újat, minden nap fejlődsz, miközben körbeveheted magad olyan szakemberekkel, akik bizonyos kérdésekben nálad jobban tudják a választ.

6. Készülj fel a kudarcokra

Kezdő vállalkozók első számú félelme, hogy hibázni fognak és kudarcot vallanak.

A kudarctól való félelem annyira erős lehet, hogy sokakat teljesen megbénít, emiatt pedig nem tudnak továbblépni. Sokan semmiképpen nem szeretnének hibát elkövetni, ezért halogatják az elindulást, apró részletekkel szöszmötölnek hónapokig, megragadnak a tervezés fázisánál.

Az első valódi lépést viszont soha nem teszik meg az álmaik felé.

Pedig a hibák elkövetése és a kudarc a vállalkozói út fontos része. Ezeken keresztül tanuljuk meg a legfontosabb leckéket. A vállalkozói munka jellemzője ugyanis, hogy sokszor csak akkor tudjuk meg, hogy valami valóban működik-e, ha kipróbáljuk a gyakorlatban. A kipróbálásban persze benne van a hibázás, a tévedés lehetősége is, viszont e nélkül nem tudunk tapasztalatokat szeretni és fejlődni.

Ráadásul a nagy áttörések általában pont a nagyobb kudarcok után jönnek.

Aki nem ad tehát lehetőséget magának a hibázásra, valójában megfosztja magát a tanulás és fejlődés lehetőségétől. Fölösleges kockázatot persze nem érdemes bevállalni, de valamennyi kockázatot viszont muszáj. Kockázat nélkül ugyanis nem érhetünk el kimagasló eredményeket sem.

Kész vagy a vállalkozói létre?

Amikor elindítottam a Viszlát Taposómalom blogot, halvány elképzeléseim voltak csak arról, hogy hova fog ez az egész vezetni. Lelkesítő érzés volt, hogy végre a saját uram vagyok!

Ugyanakkor sokszor rám tört a rémisztő érzés, hogy mostantól egyedül rajtam múlik, hogy a blogom csak egy hobbi marad-e, ami azt is jelenti, hogy előbb utóbb más jövedelemforrás után kell néznem, vagy pénzt is fogok keresni vele.  Ettől az elején voltak álmatlan éjszakáim. És persze sok dolog nem pont úgy sikerült, ahogy megterveztem.

Mindezzel együtt nem csinálnék vissza semmit:  minden álmatlan éjszaka ellenére sokkal lelkesítőbb az az érzés, hogy végre a saját céljaim fele haladok!

Fontos, hogy tudj róla: egy vállalkozás nehézségekkel és kihívással is jár.

Mégis, csak bátorítani tudlak: ne félj a nehézségektől és próbáld ki magad vállalkozóként! Arra kérdésre ugyanis, hogy kész vagy-e a vállalkozói létre, akkor tudsz a legjobban válaszolni, ha kipróbáltad magad ebben az új szerepben.

Az út, amit én is követek, valójában minimális kockázattal jár. Kövesd te is a jól bevált blogindítási és vállalkozásépítési stratégiát, és tekints az előtted álló útra úgy, mint egy tanulási folyamatra!

Meglátod, izgalmas dolgok várnak rád a befektetett munkádért cserébe!

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Hogyan teremts nagyobb szabadságot az életedben egy online vállalkozással?

Kezdő Online Vállalkozó Fókusz Útmutató

Hogyan gazdálkodj okosan a szűkös időddel?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség