Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

13 életlecke, amit sokszor túl későn tanulunk meg

Ha Te is olyan vagy mint én, akkor újévkor vagy a születésnapod közeledtével el szoktál tűnődni az életeden. Vagyis hogy hol tartasz és mit tanultál eddig.

Közeleg a születésnapom, így én most elgondolkodtam ezen.

Korábban éltem a megszokott életemet, amiben nem voltam ugyan boldog, viszont kényelmesnek és biztonságosnak tűnt. Aztán a sors rákényszerített, hogy kezdjek el változni, amikor egyedül maradtam egy 2 éves gyerkőccel. Nem volt más választásom, mint megtanulni máshogy állni a dolgokhoz. És néhány év alatt az életem gyökeresen megváltozott – sokkal jobb lett!

Ebben a néhány évben rengeteget tanultam az életről. Én nagyon szeretem más emberek életbölcsességit olvasni, ezért azt gondoltam, hogy összegyűjtök néhány leckét, melyeket megtanultam, és amiket sokan talán túl későn tanulunk meg.  A leckék között megtalálod a 3 kedvenc idézetemet is.

 

életleckék

 

#1 Vállalj felelősséget mindenért, ami az életben történik veled – mások hibáztatása helyett!

Ez volt az első nagy lecke, amit megtanultam. Korábban rengeteget panaszkodtam, és a körülményeket vagy másokat hibáztattam mindenért.

Évekig stresszeltem magam például a budapesti dugók miatt, és persze szidtam mindenkit érte, akit csak lehetett. A panaszkodásommal viszont semmi nem változott. Csak az időmet vesztegettem vele, meg a stressz-szintem emelkedett még tovább. Amikor elegem lett a saját panaszkodásomból, elkezdtem inkább a megoldást keresni. Ma a Velencei-tónál élek, és óriási érzés, hogy kikerült ez a nyomasztó dolog az életemből.

Vannak dolgok, amiken úgysem tudunk változtatni. Amin viszont igen – a saját döntéseink és a viselkedésünk – azokért érdemes teljes felelősséget vállalni. Persze ez nem könnyű az elején. A felelősségvállalás is egy szokás, amit lépésről lépésre kell megtanulni.

Panaszkodni könnyebb, felelősséget vállalni sokkal nehezebb, viszont hosszú távon nagyon megéri. Felszabadító a tudat, hogy ha gond van valahol az életemben, akkor mostantól nem azt kell keresnem, hogy ki a hibás érte, hanem hogy hogyan tudom megoldani.

 

#2 Vedd kezedbe az irányítást!

Egy csomó mindent természetesnek veszünk, annak ellenére, hogy probléma az életünkben, és boldogtalanok vagyunk tőle. A legtöbb ember például szenved attól, hogy az élete nagy részét olyan munkával tölti, amit nem szeret, vagy, hogy anyagi bizonytalanságban él.  A megoldás az, ha nem hagyjuk, hogy csak úgy megtörténjenek velünk a dolgok, hanem tudatosan kézbe vesszük az irányítást.

Persze nem kell mindent kontrollálni, és nem is lehet. Például a világgazdaság eseményeire vagy az időjárásra elég kicsi ráhatásunk van. Nem lenne viszont szuper, ha kontroll alatt tudnád tartani a pénzügyeidet? Az egészségedet? A karrieredet? A céljaidat? Vagy az idődet?

Ezeken a területeken csak elhatározás kérdése, hogy sodródunk, vagy tudatosan elkezdjük kézbe venni az irányítást.

#3 A pénz jó dolog, de nem bármi áron!

Ez egy olyan lecke, amit még én is folyamatosan tanulok. Sokszor ugyanis nagy a csábítás, hogy olyan dolgokat csináljak, amivel sok pénzt lehet keresni, de túl nagy áldozatok árán.

Én nem hiszek abban, hogy tegyél félre MINDENT a munkád vagy vállalkozásod érdekében. Ugyanis pont innen indultam. Amikor felsővezetőként dolgoztam, jól kerestem, de az egész életem a munkáról szólt, és alig volt mellette magánéletem. Rájöttem, hogy a pénznek egy pont után kevés értéke van, ha nem ad nagyobb szabadságot, és időt, ami fölött mi rendelkezünk.

Sok olyan vállalkozót látok, aki mindent annak a célnak rendel alá, hogy minél nagyobb vállalkozást építsen és maximalizálja a nyereségét. Dolgozik 12 órát, heti 6-7 napon keresztül, és egyedül él egy luxusházában, mert a munka mellett semmi másra nincs ideje. Ennek így mi értelme van?

A pénz jó dolog, de kérdés, hogy mit áldozunk be érte. Én nagyon figyelek arra, hogy ne csak pénzt keressek, hanem úgy keressek pénzt, hogy megmaradjon az egyensúly az életemben.

Ez nem azt jelenti, hogy semmiről nem mondok le egy cél érdekében. A blogommal például nagy céljaim vannak, ezért lemondok a TV nézésről, egy ideig a bulizásról, sőt, kevesebbet is utazom. De a számomra legfontosabb dolgoknak (pl. család, egészség) most is találok helyet az életemben.

#4 Éld a saját életed!

Idős koromban nem szeretnék úgy visszagondolni az életemre, hogy „Bárcsak lett volna bátorságom úgy élni, ahogy én szerettem volna, és nem úgy, ahogy mások elvárták tőlem.” Ez önismeret kérdése is, amin dolgoznunk kell. Sokszor annyira eltávolodunk a valódi énünktől és vágyainktól, hogy újra fel kell fedeznünk, mit is szeretnénk valójában.

Szomorú, hogy sok ember annyira nem veszi komolyan a saját vágyait, álmait, hogy még arra sem szán időt, hogy átgondolja: ami történik vele az életében, az a saját álmaihoz vagy mások álmaihoz viszi közelebb. Mennyivel boldogabb lehetne a világ, ha többen élnék a saját életüket…

Szeretnél változtatni az életeden, de nem tudod, hogyan indulj el? Töltsd le ezt az ingyenes e-könyvet a linkre kattintva:

Hogyan változtasd meg az életedet a következő 5 év alatt?

 

#5 Fogadd el és szeresd önmagad!

El kell tudnunk fogadni magunkat az összes hibánkkal együtt ahhoz, hogy szeretni tudjuk magunkat, és önmagunk lehessünk. Ha önmagad mersz lenni, minden álarc nélkül, ez az egyik legfelszabadítóbb érzés. Addig nem tudunk mást sem igazán szeretni, ameddig nem szeretjük saját magunkat.

#6 Találd meg, hogy a te életed mitől lesz jelentőségteljes!

Természetes, hogy mindenki boldog szeretne lenni. A boldogság azt jelenti, hogy jól érezzük magunkat. Jól érezzük magunkat például, ha egy szép ruhát vásárolunk – néhány órára. A jelentőségteljes élet viszont azt jelenti, hogy önzetlenül segítünk valamivel másoknak, és hozzájárulunk a társadalom egészéhez.

Az „egyszerűen jól érezni” magunkat nem eredményez tartós boldogságot, ezért menekülnek sokan például állandó vásárlásokba. Az embernek éreznie kell, hogy értelme és jelentősége van az életének ahhoz, hogy igazán boldog legyen.

#7 Soha nem késő!

A kor csak egy szám, és nem szabad, hogy a kronológiai korunk határozzon meg minket. Amikor 20 éves vagy, a 40 év öregnek hangzik. Amikor 65 vagy, egy 40 éves szemtelenül fiatal.

Én úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy a kronológiai korom visszatartson attól, hogy az az ember legyek, aki legbelül vagyok. Nagyszerű dolgokat bármikor csinálhatunk az életünkben, nem igaz? Attól mert valaki x éves, miért ne csinálhatna bármit, amit egy y éves is?

#8 A kis, mindennapos szokások fontosabbak az egyszeri nagy tetteknél!

Ha 5 év múlva azt az életet szeretnéd élni, amit megálmodtál magadnak, azért ma kell elkezdened tenni. Sok ember azt gondolja, hogy majd valamikor elkezd érte tenni. De mikor lesz az a nap? Ha azt gondoljuk, hogy majd 5 év múlva egy nagy lépéssel elérjük a céljainkat, jó eséllyel tévedünk.

Ha változást akarunk az életünkben, akkor azért ma kell elkezdenünk tenni, és minden nap tenni kell érte. A „majd egyszer” és a halogatás egy rossz szokás, amit lépésről lépésre meg kell változtatnunk.

Pici apró lépések hosszú időn keresztül – ez a siker titka. Sajnos nincs rövidebb út.

 

Szeretnél változtatni az életeden, de nem tudod, hogyan indulj el? Töltsd le ezt az ingyenes e-könyvet a linkre kattintva: Hogyan változtasd meg az életedet a következő 5 év alatt?

 

#9 Az emberek a legfontosabbak az életünkben!

Én azt vallom, hogy a legnagyobb értékek az életünkben az emberi kapcsolataink. Tekintsünk rájuk prioritásként. Tegyük őket a munka, a mobiltelefon, a közösségi médiák elé. Persze fontos az együtt töltött idő mennyisége is, de leginkább a minősége. Amikor együtt vagyunk a számunkra legfontosabb emberekkel, akkor legyünk jelen 100%-osan.

#10 Gyerekeinknek ránk van leginkább szükségük!

A gyerek a legnagyobb áldás és a legszebb feladat az életben. Nekem csak egy van, Alex, aki bearanyozza az életemet. Minden nap hálát adok a sorsnak, hogy ő van nekem. Amit megtanultam, hogy a legnagyobb ajándék, amit neki adhatok, a teljes odafigyelés és megértés. Nem a drága ajándékok.

Az odafigyeléshez pedig időre van szükség, sok időre. Olyan időre, ami csak az övé, és amit nem osztok meg semmilyen más feladattal.

#11 Utazással többé válsz!

Aki utazik, az érdekesebbé, mélyebb gondolkodásúvá, nyitottabbá válik.  Az utazás megtanít jobban érteni az embereket, új életstílusokat, kultúrákat ismerhetünk meg általa. Számomra ez a legjobb önfejlesztési és önismereti “módszer”. Minden utazással kilépek a komfortzónámból, és egy teljesen új világban találom magad. Ez az egyik olyan cél, amiért érdemes pénzt félretenni.

#12 Találd meg a szenvedélyed!

Ha megtalálod az életedben, amit teljes szívedből, szenvedéllyel tudsz csinálni, onnantól minden nap ajándék lesz. Én sokáig kerestem, mire rátaláltam, de megérte kitartani. Ha te még nem találtad meg, legyen az a missziód, hogy megtaláld. Az az öröm, amit a szenvedély által kapsz, az életed minden területét jobbá teszi.

#13 Soha ne hagyd abba a tanulást!

Amivel ma sikeresek vagyunk, azzal nem biztos, hogy holnap is azok leszünk. Az élet ugyanis folyamatos változás, amihez jól kell tudnunk alkalmazkodni. Ha szeretnénk átvenni az irányítás az életünk fölött, akkor a tudásunkat naprakészen kell tartani és folyamatosan fejleszteni kell.

Olyan világban élünk, amikor minden lehetőség adott ahhoz, hogy sikereket vagy változásokat érjünk ez az életünkben. Ehhez egyrészt nyitottnak kell lennünk új megoldásokra, másrészt hajlandónak kell lennünk alázattal, akár teljesen kezdőként új dolgokat tanulni.

Ráadásul annyi izgalmas dolog van, amit érdemes felfedezni és megtanulni ebben a rövid időben! Tanuljunk új dolgokat egész életünkön át!

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

15 Könyv leendő Online Vállalkozóknak, amit többször is érdemes elolvasni

7 lecke Brendon Burchardtól, amivel átalakíthatod az életed

Kinek való a digitális nomád életstílus? Mi egy hétre kipróbáltuk…

 

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség