Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Blognév választás: Így találd meg a nyerő nevet 5 lépésben

A blogindítás egyik legizgalmasabb lépése a névválasztás.

Ez egyben az egyik legnagyobb kihívás is, amivel könnyű akár heteket is eltölteni. Pedig érdemes gyorsan túljutni a blognév kiválasztásán, mivel utána még sok fontos feladat vár ránk.

Ebben a bejegyzésben megismerheted a névválasztás legfontosabb  szempontjait, illetve a blognév kiválasztásának a lépéseit is.

domain név

Ha sikeresen kiválasztottad a blogod témáját, majd azt is eldöntötted, hogy kinek írod a blogodat, itt az az idő, hogy nevet adj a küldetésednek.

A névválasztás egy fontos esemény. A blognév fogja ugyanis összefoglalni, hogy mit szeretnél létrehozni. És őszintén, nem is olyan könnyű előállni egy olyan névvel, ami méltó módon képviseli mindazt, amit az közönséged számára létre fogsz hozni. A blognév egyben a domain neved is lesz, amin keresztül az látogatók elérhetik a blogodat az interneten.

Jó hírem van viszont számodra:

  • Nem szükséges, hogy mindent egyetlen névvel elmondj. Egy WordPress blog esetén a név mellett meg tudsz adni egy rövid leírást is. Itt pedig pár szóban kifejtheted vagy pontosíthatod, hogy mit is képvisel a blogod, és kinek szól.
  • Miközben a blognév fontos, nem ez a legfontosabb. Nagyon rossz nevekkel is építettek már sikeres blogot,  online vállalkozást. A lényeg valójában a tartalom lesz: az a sok hasznos bejegyzés, podcast epizód stb, amit majd a közönséged számára készítesz.

Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a blognév kiválasztásánál. Ismerd meg ezeket a szempontokat, mielőtt kiválasztanád a blogod nevét!

Milyen a jó blognév?

1. Lelkesít téged

A blognév választás egyik legfontosabb szempontja, hogy téged lelkesítsen a blogod neve. Ez a te üzleted, a te küldetésed, a te szenvedélyed. Ezért fontos, hogy olyan nevet válassz, amivel azonosulni tudsz, ami a valódi miértedet és küldetésedet kifejezi számodra, amit ha meglátsz, lelkesedést érzel, tűzbe jössz.

2. Megszólítja az ideális olvasódat

Fontos szempont az is,  hogy amikor az ideális olvasód a blogod nevét látja, rögtön úgy érezze, hogy neki szól. Ehhez az kell, hogy a leendő olvasódnak rögtön legyen egy képe arról, hogy miről szólhat a blogod. Ha nem is derül ki minden számára a blogod nevéből, akkor legalább legyen annyira izgalmas számára, hogy többet akarjon tudni a blogodról.

3. Megkülönböztet

Egy jó blognév megkülönböztet a többi hasonló blogtól. Ha a témádban működő blogok nevei sok hasonlóságot mutatnak, akkor te próbálj 180 fokkal más irányba menni.

4. Egyértelmű

Egy jó blognév elsősorban egyértelmű és világos, és csak másodsorban okos, kreatív vagy vicces.

Nem érdemes olyan szavak kombinációjába belemenni, amit később sokat kell magyarázni, vagy ahol a név elírása gondot okozhat.

Sok ismert márkanévvel találkozhatsz, ahol szándékos elírással vagy egyedi írásmóddal találkozhatsz. Mielőtt te is ebbe az irányba indulnál, gondolj arra, hogy vajon neked is rendelkezésedre áll-e akkora marketing hirdetési keret, mint ezeknek a márkáknak. A válasz valószínűleg nemleges lesz, ezért az egyszerűsítés irányába érdemes menni.

A lényegre törő, könnyen megjegyezhető, könnyen leírható blognevekkel mindig könnyebb dolgozni, mint egy olyan névvel, amit magyarázni kell.

5. Keresőoptimalizálás

Nem a legfontosabb szempont, de ha lehet, akkor miért ne legyen rögtön keresőoptimalizálás szempontjából is ideális a blogneved? Ha ez nem lehetséges, akkor a blogod leírásában adhatsz meg olyan kulcsszavakat, amikre a témáddal kapcsolatban keresnek az emberek a Google keresőben.

6. Szabad

A blogneved ideális esetben teljesen megegyezik a blogod domain nevével, ezért fontos, hogy szabad legyen domain névként is. Fontos, hogy ellenőrizd le azt is, hogy nem áll-e a szó /szóösszetétel védjegy oltalom alatt. Bizonyos feltételekkel használhatsz védett márkaneveket is, ennek ellenére én ezeket mindenképpen elkerülném.

 

A blognév választás lépései

Hogyan juthatsz el egyszerűen egy nyerő név kiválasztásáig?

Menj végig ezeken a lépéseken,  és a végén válaszd ki a blogod nevét! Maximum egy hetet szánj erre, semmiképpen ne többet!

A kiválasztott név, még ha nem is tökéletes, sokkal jobb, mint egy halogatott döntés!

1. lépés: Gyűjtsd össze a blognév ötleteidet!

Először is írj össze annyi lehetséges nevet, amennyit csak tudsz! Egyelőre ne értékelj semmit, csak írj le mindent, ami eszedbe jut! Kérdezd meg a barátaidat, a családodat is, nekik is lehetnek nagyszerű blognév ötleteik, ami neked eszedbe sem jutna!

2. lépés: Rangsorold őket!

Amikor már van egy hosszabb listád blognév ötletekkel, állítsd őket sorrendbe annak alapján, hogy neked személyesen melyik tetszik a legjobban! A legjobbal kezdj, és a legkevésbé kedvelt legyen az utolsó! Számozd meg őket, ne legyen holtverseny két jelölt között!

3. lépés: Csinálj kutatást!

Kezdj az első számú jelölttel, és csinálj egy kis kutatást! Nézd meg, hogy domain névként foglalható-e az általad preferált végződéssel. Ha magyar nyelvű blogot indítasz, akkor a .hu végződést javaslom.

A domain foglalhatóságát leellenőrizheted a legtöbb tárhelyszolgáltatónál, például a Websupport oldalán is. Az ellenőrzés menetét ebben a bejegyzésben elolvashatod. Egyelőre még ne foglalj be semmit!

Ezekre a kérdésekre keresd a választ:

  • Milyen neveket használnak az interneten a témádban? Van-e hasonló név, amitől nehéz lenne ezzel a névvel megkülönbözteni a blogodat?
  • Szabad-e a domain név?
  • Van-e ilyen levédett márkanév?
  • Szabad-e a név a közösségi médiában?

Folytasd a kutatást egész addig, ameddig nem találsz legalább két-három lehetséges blognevet! Ha egyik név sem működőképes a listádon, térj vissza a blognév ötlet gyűjtés lépéshez!

4. lépés: Kérj visszajelzést!

Amikor két-három lehetséges blognévre leszűkítetted a listád, kérd ki a barátaid, a családod véleményét! Van olyan közöttük, ami egyértelműen nyertesnek tekinthető? Ha nincs egyértelmű győztes, akkor ez azt is jelentheti, hogy bármelyik név jó választás lehet.

5. lépés: Dönts!

Vedd figyelembe a kapott véleményeket, de ne feledd: a végső döntés a tiéd!

Azt a nevet válaszd, ami neked a legjobban tetszik! Bízz a megérzéseidben! Válassz ki egy nevet és foglald be domain névként!

 

Ne gondold túl a blognév kiválasztását! A hosszú távú sikered szempontjából nem a névválasztás a legfontosabb kérdés. Ahogy korábban írtam, nagyon rossz blognevekkel is értek már el hatalmas sikereket.

Maximum egy hetet tölts a névválasztással és ne feledd:

A kész mindig jobb, mint a tökéletes!

Ha végkép nem találsz semmilyen lehetséges blognevet, kezdd el a saját neved használni blognévként (az én esetemen ez a paulanyibea.hu). Ez is egy gyakori megoldás. Bár itt kicsit tovább tarthat, hogy a blognevedet és a témát összekapcsolják az olvasók a fejükben, előnye viszont, hogy bármikor szabadon módosíthatsz a témádon.

Amikor kiválasztottad a blogod nevét, lépj tovább és ne gondolkozz tovább rajta! Még sok fontos feladat vár rád!
Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is: 

Blogkészítés kezdőknek 15 lépésben

Hogyan készíts WordPress blogot 5 egyszerű lépésben?

Tartalompiramis – Milyen bejegyzésből mennyit írj a blogodon?

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség