Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Mire jó egy mentor, és hogyan válassz egyet magadnak?

A vállalkozásindítás egyik szépsége, hogy végre önállónak érezheted magad, és az elért siker is a tiéd lesz.

A valóság azonban az, hogy hiába támadt egy jó vállalkozási ötleted, azt meg is kell tudni valósítani. Útközben pedig garantáltan lesznek olyan helyzetek, amikor nem tudod majd pontosan, hogyan és merre is kellene továbblépned.

Ha korábban csak alkalmazottként dolgoztál, akkor örömmel fogsz megszabadulni a főnököd utasításaitól. De ne feledd: ha elakadtál, útmutatásért sem tudsz már hozzá fordulni, hiszen a magad főnöke vagy.

Ilyenkor egy jó mentor valóságos kincs lehet.

 

Ki az a mentor?

Nevezhetjük szakértőnek, gurunak, tanárnak is: a mentor olyan valaki, aki előtted jár, és már sikereket ért el abban, amire te most készülsz. Ezáltal olyan tudást, tapasztalatokat és eszközöket tud átadni neked, melyeket közvetlenül alkalmazhatsz a saját vállalkozásodban vagy életedben.

A mentor tehát valaki, aki már járt ott, ahova te el szeretnél jutni. Ezt pedig olyan módszerekkel érte el, amelyeket te is alkalmazni szeretnél. Ráadásul segíteni szeretne neked abban, hogy te is sikereket érj el.

A vállalkozásunk bármelyik szakaszában fontos, hogy legyen mellettünk egy mentor, aki mutatja a következő lépést, a folyamatokat, a szükséges módszereket, eszközöket. Egy mentornak így nemcsak abban van óriási szerepe, hogy elérjük a célunkat, hanem a segítségével lényegesen rövidebb idő alatt és kevesebb költséggel tudunk oda elérni, hiszen a tapasztalatai révén rengeteg keresést, kerülő- és tévutat meg tud nekünk spórolni.

Tudtad? A „mentor” szó személynévből ered, méghozzá igen régről. Az eredeti Mentór Odüsszeusz öreg barátja volt, akire fiát, Télemakhoszt bízta, amikor Trójába indult.

A világ legsikeresebb vállalkozói mind mentor segítségével indultak: Mark Zuckerberg például Steve Jobs mentoráltja volt, míg Jobs-ot Mike Markkula, az Apple egy korai befektetője és felsővezetője pártfogolta.

Ha tehát van melletted egy mentor, ez közel sem a gyengeség jele. Sőt, inkább azt mutatja, hogy elég elszánt vagy ahhoz, hogy befektess a saját magad és a vállalkozásod fejlesztésébe.

Miért érdemes „befektetni” egy mentorba?

Néhány ok, ami miatt érdemes neked is mentort keresned:

1. Egy mentor által olyan ismeretekhez juthatsz, melyek könyvekben nem találhatóak meg

A tapasztalat elengedhetetlenül fontos az üzleti sikerhez. Ugyanakkor egy kezdő vállalkozónak ilyen aligha van. Ingyenes tartalmakból, könyvekből is sokat tanulhatunk, de a legtöbb folyamat, módszer, személyes tapasztalat átadása szorosabb és interaktívabb együttműködést igényel. A mentorok által kínált tudással jelentősen felgyorsíthatod a tanulási folyamatot.

2. A mentor segít a félelmek leküzdésében

Egy első vállalkozás elindítása nem könnyű feladat, és sokan szembesülnek kihívásokkal különösen a folyamat kezdetén. Ezek a nehézségek viszont szinte mindenkinél ugyanazok. Ha első kézből hallod mentorodtól, hogy ő is átment ezen a fejezeten, akkor megértheted, hogy nem vagy egyedül. Ráadásul a helyes irányt is meg tudja mutatni neked.

A jó pártfogó mindenekelőtt arra buzdít, hogy ne add fel. Ha kell, akkor pedig motiváló példával és szelíd „rugdosással” is segít átlendülni a nehézségeken.

3. Segít a kapcsolatain keresztül

Egy tapasztaltabb mentor a kapcsolatain keresztül is segíthet neked. Megeshet például, hogy a mentorod bemutat egy másik pártfogoltjának, aki történetesen most végzett web designerként. Neked pedig pont web designerre van szükséged. Ha pedig egy mastermind vagy csoportos coaching program keretében dolgozol együtt a mentoroddal, a többi résztvevővel is nagyszerű személyes és üzleti kapcsolatot építhetsz ki.

4. A mentor hozzájárulhat az önbizalmunkhoz

Egy jó mentor mutatja az utat, és segít a „nekem is sikerülhet” érzést fenntartani, ameddig valóban sikereket érsz el. A hit és az önbizalom ugyanis nagyon fontos, ha vállalkozol. 2014-ben a nagynevű Telegraph magazin közzétett egy kutatást, miszerint a karrierbeli sikerek elérésében a nagyfokú önbizalom többet számít, mint a tehetség vagy a kompetencia.

5. A mentor megmutatja, mikor mire koncentrálj

Egy jó mentor rendelkezik egy olyan rendszerrel, megközelítéssel, amit meg tud neked mutatni és segíteni tud abban is, hogy a saját üzletedben hogyan alkalmazd ezt. Mivel ismeri a rendszert, jól látja azt is, hogy hogy hol tartasz éppen, és melyik következő lépésre kell most koncentrálnod, miben kell fejlődnöd.

6. A mentor lehet a hiányzó külső kontroll

A mentor lehet az a fegyelmező erő az elején, ami sokunkból belülről még hiányzik. A magunknak tett ígéreteinket, terveinket ugyanis nem mindig tartjuk be. Egy jó mentorral viszont kapunk egy külső kontrollt is – mint amilyen a főnök egy munkahelyen, de szerencsére annak hátrányai nélkül!

Ha a mentorunknak azt ígérjük például, hogy a következő találkozóra elkészítjük az avatarunk leírását, akkor nagyobb az esély, hogy tényleg odatesszük magunkat.

7. A mentor az a tükör, akinek smink nélkül bemutathatjuk az ötleteinket

Ha megvan a mentorod iránt a bizalom, a legvadabb ötletedet is megmutathatod neki, nem kell attól tartanod, hogy megszól majd. Hiszen ő pontosan tudja, hogy nem az a kudarc, ha hibázol, hanem az, ha nem is próbálkozol.

 

Én személyesen is fontosnak tartom, hogy legyen mentorunk.  Amikor eldöntöttem, hogy blogot indítok, rögtön elkezdtem „tanárokat” keresni magamnak. Mivel a magyar piacon kevés az olyan hang, amihez hasonlót én szeretnék megvalósítani, ezért elsősorban angol nyelven kerestem.

Persze én is egyszerre 100 forrást próbáltam az elején követni, amivel rengeteg időm elment, és egyre nagyobb lett a zavar a fejemben. Nagy előrelépést jelentett, hogy rátaláltam 2 nagyszerű vállalkozásépítési rendszerre, aminek a segítségével végre egyben láttam a teljes folyamatot és a lépéseket. 

Az egyik képzést közel egy éven keresztül követtem, szinte ezzel a képzéssel keltem és feküdtem. Majd részt vettem ugyanitt egy 3 hónapos kiscsoportos coaching programon is. Így a tréner, Jason van Orden szinte természetes módon lett a mentorom több, mint egy éven keresztül, a világ másik felén. És rengeteget segített nekem az elindulásban.

Hány mentorod legyen?

Ahogy velem is megtörtént, a vállalkozásunk kezdeti időszakában különösen könnyű beleesni abba a csapdába, hogy egyszerre 100 szakértőt követünk,  és mindegyiktől próbálunk tanulni. Ez nemcsak, hogy nem fog előrevinni minket, hanem egyenesen hátráltatja a haladásunkat. Amikor ugyanis döntés előtt állunk, és a különböző mentoraink mind mást javasolnak, akkor a túl sok opció valójában megnehezíti az előrejutásunkat.

Ezért fontos, hogy válasszunk ki 1-2, de maximum 3 mentort, mert ez a leghatékonyabb út a sikerhez. Így ugyanis ki tud épülni szükséges kapcsolat és bizalom ez a néhány mentor iránt –  még ha csak az interneten keresztül is – és alaposabban meg tudod ismerni a stratégiájukat, módszereiket. Megértheted, hogy mit és miért csinálnak, így le tudod másolni, ami nekik működött és eredményeket hozott.

Ez viszont időt igényel, nem történik meg azonnal.

Milyen mentort válassz magadnak?

Egy jó mentor nem csak az eredményeket mutatja meg, hanem beenged a színfalak mögé is, és megmutatja, hogyan ő pontosan mit csinál vagy csinált, amivel elérte az eredményeket.

Szóval olyan szakértőt válassz mentornak, aki eleget oszt meg ahhoz, hogy megtanuld tőle, hogyan építik és működtetik saját maga is a vállalkozását.

Egy mentor ugyanakkor nem csak egyszemélyes coaching formájában tud segíteni. A coaching ugyanis elég költséges, és teljesen kezdőként nem is feltétlenül szükséges.

A legjobb elindulási forma egy online képzés lehet. Ez segít a rendszernek és a módszernek a megismerésében. Ezt követheti pl. egy kiscsoportos coaching program, ahol a résztvevőknek hasonlóak a céljaik, és egymásnak is tudnak ötletekkel, inspirációval és visszajelzésekkel segíteni.

Hogyan válaszd ki a mentorodat?

Először is írd össze, hogy kik lehetnének számodra ideális mentorok, és tanulmányozd őket! Nézd meg az ingyenes blogbejegyzéseiket, hallgass bele a podcast adásukba, töltsd le az ingyenes anyagaikat. Tudj meg többet a képzéseikről, programjaikról.

A lényeg, hogy ne ugorj bele az első szembejövő csillogó lehetőségbe! Először építsd a kapcsolatot a lehetséges mentorokkal, ismerd meg őket – még ha csak online is. Nézd meg, hogy kiben bízol, kinek a tanítási stílusa áll hozzád a legközelebb.

 

Tény, hogy egy online vállalkozást kis befektetéssel is el tudsz indítani, hiszen sok esetben elég hozzá egy egyszerű weboldal és egy email marketing szoftver.  Amit viszont megspórolsz a fizikai eszközökön, azt érdemes a tudásodba és a vállalkozói képességeid fejlesztésébe fektetni. Ennek pedig az a leghatákonyabb módja, hogy nálad tapasztaltabb “tanárok” segítségével tanulsz és haladsz előre.

Szóval, ha már tudod, hogy ki az, akivel együtt szeretnél dolgozni, akkor fektess be a fejlődésedbe, mert lényegesen gyorsabban fogsz haladni, mintha egyedül próbálnál boldogulni.

 

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

Milyen készségek kellenek egy online vállalkozás indításához 2019-ben? Ez a 7 „skill” nélkülözhetetlen lesz

Önképzés 1×1 – 15 tipp a hatékony önálló otthoni tanuláshoz

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség