Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Mire jó egy Mastermind csoport? 7 szuper indok a csatlakozásra

Az önfejlesztésnek számos módja van. Egy ilyen, talán kevésbé ismert lehetőség, ha csatlakozunk egy mastermind csoporthoz.

Csoportban fejlődni nem csupán hatékonyabb, de sokkal szórakoztatóbb is! Hát még a „mesterelmék” csoportjában!

A mastermind csoportok az ötletelés, tanulás, felelősségvállalás és támogatás hatékony kombinációját nyújtják, így üzleti és személyes készségeink is fejlődhetnek. A kezdeményezés célja, hogy minden csapattag elérje céljait – és ebben mindenki támogatja, motiválja a másikat.

A mastermind csoport tehát megsokszorozhatja a célodhoz szükséges energiát —tudás, erőforrások és lelkierő képében.

És őszintén, kinek ne jönne jól néha egy kis extra energia?

Résztvevőként korábban én is tagja voltam már egy ilyen csoportnak, és megtapasztaltam az előnyeit. Mivel sok általam nagyra tartott ember a sikerét részben egy mastermind csoportnak tulajdonítja, ezért utánanéztem, hogy hogyan működnek a leghatékonyabb csoportok, és kinek és mikor érdemes egy ilyen csoporhoz csatlakozni.

Mi az a Mastermind csoport? Napoleon Hill definíciója

A „master mind alliance” (mester elmék szövetsége) fogalmat Napoleon Hill vezette be az 1920-as években, a Siker törvénye című könyvében, majd részletesebben is foglalkozott vele nagyjából egy évtizeddel később, a Gondolkodj és gazdagodj!-ban. Az általa bevezetett hosszabb elnevezést rövidítették le később mastermind csoportra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő idejében alakultak volna először ilyen csoportok.

Már Benjamin Franklin is profitált abból, amit egy mastermind csoportosulás nyújthat, de Andrew Carnegie és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is „járt” mastermind csoportba. A történelem során tehát már igazolást nyert, hogy ha hasonló célokkal bíró emberek rendszeresen ötletelnek, abból nagyszerű dolgok születnek.

Napoleon Hill volt ugyanakkor az első, aki egyrészt bátorította az embereket, hogy szervezett módon, rendszeres időközönként „gyűljenek” a siker érdekében. Ő így foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat:

Kettő vagy több ember tudásának és erőfeszítésének koordinálása, akik egy meghatározott cél fel haladnak, harmonikus szellemben.

Majd így folytatja:

Nem jöhet össze két elme anélkül, hogy ne hoznának létre egy harmadik, megfoghatatlan erőt, mely hasonlatos egy harmadik elméhez (azaz „magasabb szintű”, mester elméhez).

Napjaink sikeres online vállalkozói is sokat profitálnak egy-egy ilyen találkozóból.

A smartpassiveincome guruja, Pat Flynn saját tapasztalatából van meggyőződve a mastermind csoportok fontosságáról, és az oldalán több anyagot, illetve egy videóinterjút is készített a témában. Elmondása szerint ő három csoport tagja párhuzamosan. Ebből kettő hozzá hasonló célokkal és tapasztalattal bíró társakkal fut (az egyik már több mint 7 éve!), míg a harmadik esetben ő fizet azért, hogy a csoport tagja legyen.

Szerinte a legfontosabb, hogy a tagok „priorizálják” a csapatot – a család/szerettei után ez kell legyen a legfontosabb az ember életében. Ezek az emberek, akik kívülről-belülről ismerik egymás vállalkozását, brutálisan őszinte tanácsokkal segítik egymást, és Pat úgy véli, ma nem itt tartana, ha nincs vette volna igénybe mastermind csoportok támogatását.

Olyan ez, mint a Kerekasztal a lovagokkal, de nincs főnök. Mindenki a másik hasznára van ott, felelősségre vonják egymást, és megosztják egymással céljaikat.

Pat szerint a hetente ismétlődő, hatékony mastermind meeting egy órából áll. Az első tíz percben a tagok megosztják egymással aktuális sikersztorijaikat, illetve hogy elvégezték-e előző heti vállalásaikat. Ennek a többiek őszintén örülnek, és az ünnepléssel együtt mintegy „hangulatba hozzák”, a sikerre hangolják magukat már a meeting elején.

Az ezt követő negyven percben egy kiválasztott tag áll a fókuszban: elmondja a terveit vagy problémáját, a többiek kérdésekkel ösztönzik, majd legjobb tudásuk szerint adnak őszinte tanácsot. Az utolsó tíz percben mindenki elmondja a következő heti terveit – ez különösen fontos, mint látni fogjuk.

7 ok, amiért érdemes csatlakoznod egy mastermind csoporthoz

1. Tanácsadás.

Amint csatlakoztál egy mastermind csoporthoz, egy csapásra elmúlik az a nyomasztó érzés, hogy egyedül vagy. Hirtelen lesz jó pár üzleti tanácsadód, és te is az leszel mások számára.

2. Együttműködés.

Könnyen lehet, hogy a csoport egyik tagjáról kiderül: tökéletes partner lehet neked egy üzleti együttműködésben – vagy éppen te lehetsz valaki másnak. A csoporttagok tehát együttműködnek, így együtt többet érnek el.

3. Hálózatépítés.

A mastermind a kapcsolati hálódat exponenciálisan és gyorsan képes növelni. Márpedig az üzleti életben pontosan tudjuk, ennek milyen fontos szerepe van. Mastermind csoporthoz csatlakozva bedobod a közösbe a kapcsolati hálódat, és cserébe megkapod a többiekét.

4. Új ismeretek.

A csoportban mindenkinek vannak egyedi ismeretei, készségei, kapcsolatai. Azzal, hogy együttműködtök, és a problémákat is megosztjátok egymással, szinte biztos, hogy valaki a csapatból tud megoldást a tiédre – és persze ennek a fordítottja is igaz. Lesznek olyan esetek, amikor te tudsz taktikát vagy kontaktszemélyt ajánlani a társadnak.

5. Keresztpromóció.

Elég valószínű, hogy a csoporttagok egymás reklámozásával is tudják segíteni egymást. Ha teljesen más kapcsolati hálóban mozogtok, vagy ezek épp csak átfedésben vannak, sok lehetőség nyílhat arra, hogy egymás vállalkozását ismertebbé tegyétek.

6. Merész álmok.

Ha mesterelmék között mozogsz, szinte biztos, hogy a te legmerészebb álmaid is előjönnek! Ha azt látod, hogy számodra értékes emberek nagyszerű dolgokat hoznak létre vagy érnek el, te is nagyobbat mersz álmodni. Saját határaid kitágulnak, és egyre többre érzed majd magad képesnek. A csoportban pedig támogatást és ötleteket is kapsz új céljaid eléréséhez.

7. Felelősségvállalás.

A legfontosabbat hagytuk a végére! Ha feladatot kapsz a munkahelyeden, biztos, hogy igyekszel elvégezni a kitűzött határidőre.

Valamiért mégis az a tapasztalat, és ez bizony egyéni vállalkozóknál komoly gondot szokott okozni. A saját magunknak tett ígéreteket nehezebben tartjuk be. Egyszerűen nem vesszük komolyan saját vállalásunkat, mert nincs mögötte tekintély, akinek teljesítenünk kellene, azokról nem is beszélve, amikhez egyszerűen nem fűlik a fogunk.

Mindannyiunknak vannak erősségei és gyengeségei, egy saját vállalkozásban pedig többnyire mi magunk végzünk el mindent. Lesz köztük olyan feladat, amiben kompetensnek érezzük magunkat, és lelkesen megcsináljuk, de olyan is, amiről tudjuk, hogy kell az üzletfejlesztéshez, de nem vagyunk jók benne, ezért halogatjuk a feladatot.

Az ilyen jellegű halogatás méregfogát húzza ki a mastermind csoport. Ha bemondod a következő hétre vállalt lépést, akkor azt jobb eséllyel fogod el is végezni – hiszen nem akarod, hogy a számodra értékesnek számító csapat rosszallását kelljen végighallgatnod egy hét múlva.

Mikor NEM jó egy mastermind csoport?

A mastermind csoportok tehát hihetetlenül hatékonyak tudnak lenni, és csodákat művelhetnek a vállalkozásoddal – és a személyiségeddel is.

Amy Porterfield saját bevallása szerint képes volt 2010-ben 17 ezer dollárt fizetni azért, hogy bekerüljön egy mastermind csoportba, és nem bánta meg. A téma fontosságát mutatja, hogy ő is több podcast adásban és interjúban járja körül.

Ezekben többek között felhívja a figyelmet arra is, hogy mire nem jó egy mastermind csoport, és hogyan válasszunk csoportot magunknak.

  • Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban:  a mastermind csoport vezetője nem fogja helyettünk vinni a vállalkozásunkat,  és nem fogja helyettünk megoldani a problémáinkat. A munka nehezét továbbra is nekünk kell elvégeznünk.
  • Emellett óva int attól, hogy főként a vállalkozásunk legelején fizetős mastermind csapathoz csatlakozzunk – ezzel várjuk meg, amíg a biznisz már egy ideje profitot termel.
  • És még ezen a ponton sincs annak értelme, hogy pénzen váltsuk meg tagságunkat egy olyan csoportban, ahol hozzánk képest igazi nagyágyúk támogatják egymást. Ők ugyanis egészen máshol járnak már, és közel sem biztos, hogy a befektetett pénz arányában olyan ötleteket látunk, hallunk egy ilyen csoportban, amit hasznosítani is tudunk.
  • Szerinte az is fontos, hogy egyensúlyban legyen a csoporton belül az adás és a kapás: tehát csak olyan csoporthoz csatlakozzunk, ahol a tőlünk kapott inputok által a többiek is tudnak fejlődni.

Ha már a csatlakozásnál tartunk, a dolog általában meghívásos alapon működik (tehát egy meglévő csoporttagtól kaphatunk meghívót), és/vagy a tagjelölt egy jelentkezési procedúrán esik át. A többi tagnak elvileg ugyanolyan szüksége van ránk, mint fordítva, ezért kiemelten fontos, hogy a tapasztalatok minősége és a tudás közel azonos szinten mozogjon.

Ne csak azt nézzük tehát, hogy mit kaphatunk a csoporttól, de azt is, hogy mi mivel tudunk hozzájárulni. Ezért fontos, hogy olyanokkal kerüljünk egy esernyő alá, aki tényleg hozzánk hasonló cipőben járnak, és kis különbségekkel ott is tartanak az úton, ahol mi.

A csoport hatékony működése elkötelezettséget, diszkréciót kíván, valamint hajlandóságot arra, hogy ötleteket adjunk és kapjunk, és egymást mindig őszintén, tisztelettel és együttérzéssel támogassuk.

A mastermind csoportok tagjai párhuzamosan játsszák a növekedés katalizátora, az ördög ügyvédje és a támogató munkatársak szerepét. Ez a mastermind csoportok sava-borsa.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Mire jó egy mentor, és hogyan válassz egyet magadnak?

Milyen készségek kellenek egy online vállalkozás indításához 2019-ben? Ez a 7 „skill” nélkülözhetetlen lesz

Önképzés 1×1 – 15 tipp a hatékony önálló otthoni tanuláshoz

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség