Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

9+1 blogírás TIPP, amivel gyorsan javíthatsz az íráskészségeden

Akár van már vállalkozásod az interneten, akár most vágnál bele az online pénzkeresésbe, a blogírás nagyszerű eszköz az elinduláshoz és a növekedéshez is.

Egy blog indítása technikailag szinte gyerekjáték.

Ha viszont kiemelkedő bejegyzéseket szeretnénk írni, ez már egyáltalán nem az.

A legtöbb bejegyzésen azonnal átjön, hogy a szerző nem foglalkozott eleget a témával, az írást gyorsan összecsapta, vagy az írásból hiányzik a valódi üzenet.

Pedig ha igazi sikereket szeretnénk elérni az interneten, akkor érdemes megtanulni, hogy hogyan írjunk kiemelkedő bejegyzéseket. Egy kiváló bejegyzés ugyanis rögtön kiemel minket a gyenge vagy átlagos blogok, online vállalkozások közül.

Hogyan írjuk jó blogot? Milyen módszerekkel javíthatunk az íráskészségünkön?

blogírás ötletek

Én nem hiszek abban, hogy valaki vagy tud írni, vagy nem.

A blogírás készségünk ugyanis gyakorlással javítható. Ha nem hiszed, nézd csak meg az én első bejegyzéseimet. Bár még mindig nem írok tökéletes bejegyzéseket – ha létezik ilyen egyáltalán -,  de a fejlődés azért tagadhatatlan.

Ebben a bejegyzésben 9+1 tippet gyűjtöttem össze, amivel  javíthatsz az íráskészségeden, és jobb blogot írhatsz te is.

Blogírás tippek, amivel gyorsan javíthatsz az íráskészségeden

1. Tedd a blogírást a mindennapjaid részévé

A blogírás nem sokban különbözik a többi készségünktől: sok gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy eljussunk egy bizonyos tudásszintre. Itt is igaz a régi mondás: gyakorlat teszi a mestert.

Ezért minél több időt töltesz blogírással, és minél rendszeresebben, annál gyorsabban megszerezheted a szükséges rutint. Sokkal jobb, ha minden nap foglalkozol írással, mintha hetente egyszer néhány óra alatt gyorsan összecsapnál egy rövid bejegyzést.

2. Különíts el időt a blogírásra

Különíts el minden héten időt, amikor csak blogírással foglalkozol!

Melyik számodra az az időszak, amikor a legjobban tudod rendszerezni a gondolataid? Mikor tudsz a legjobban fókuszálni? Korán reggel, amikor még mindenki alszik? Késő este, amikor már mindenki alszik? Ebédidőben?

Miután meghatároztad ezt az időszakot, fontos, hogy különítsd el ezt az időszakot a naptáradban blogírásra, és akkor csak az írással foglalkozz!

3. Találd meg a legjobb helyet a blogíráshoz

Dolgozz olyan helyen, ahol a kreativitásod elő tudod csalogatni! Ez lehet az íróasztalod vagy akár egy kávéház is. A lényeg, hogy ott dolgozz, ahol a blog-módba tudsz kapcsolni.

Nekem például a teljes csönd a legjobb, ezért én otthon írok, és minden zajt kizárok, ami elvonhatja a figyelmemet. Éppen ezért én hajnalban tudok a legjobban írni.  Vannak bloggerek, akik viszont zene mellett dolgoznak a legszívesebben.

A Blogger Műhely Facebook csoportban kaptam ezt a hasznos tippet: az illatok is számítanak, és segíthetik a gondolkodásodat.

Helytől és időszaktól függetlenül érdemes viszont a telefonodat lenémítani, az értesítéseket kapcsolni, ameddig írsz. Ha ugyanis benne vagy az írásban, és valami megzavar, a kutatások szerint 17 percre van szüksége az agyadnak ahhoz, hogy újra visszakerüljön a fókuszod.

 

4. Találd meg a megfelelő mennyiség-minőség kombinációt

Vannak, akik naponta készítenek egy új bejegyzést, mások hetente egyet írnak. Ez nyilván a témától is függ, illetve attól, hogy mennyi idő áll rendelkezésedre.

Érdemes kísérletezni az elején, ameddig megtalálod a számodra ideális gyakoriságot. A heti egy bejegyzés a legtöbb esetben hosszú távon is fenntartható gyakoriság. Nincs értelme erőltetni, hogy többet írj, ha kevés rá az időd, és ez a minőség romlásával jár. Érdemesebb inkább kevesebbet írni, de az legyen kiemelkedő.

5. Tervezd meg előre, hogy miről fogsz írni

A legjobb kiindulópont a rendszeres, minőségi bejegyzésekhez a tartalomnaptár. Ezzel rengeteg időt meg tudsz spórolni, és elkerülheted azt a kellemetlen érzést, amikor ülsz  az üres monitor előtt, és semmi nem jut eszedbe.

Szánj rá tehát egy órát, és készíts tartalomnaptárt mondjuk, a következő 3 hónapra.

A legjobb trükk, ami segít megtervezni, hogy miről írj az, ha ismered a közönségedet. Minél több időt töltesz a közönséged megismerésével, minél inkább tudod, hogy milyen kérdéseik, problémáik, vágyaik vannak, hol akadnak meg, annál jobb tartalomnaptárt tudsz készíteni. Így pontosan azokról a témákról írhatsz, ami a közönségedet érdekli.

Gondold át:

  • Milyen kérdéseket tettek fel neked az elmúlt időszakban?
  • Milyen útmutató lenne hasznos számukra?
  • Milyen példákkal inspirálhatnád az olvasóidat?

Sokat segít a lehetséges témák összegyűjtésében, ha mindig van nálad egy jegyzetfüzet vagy van egy app a mobilodon, ahova azonnal lejegyezheted a felmerülő ötleteidet. Így mindig lesz egy friss listád lehetséges témákkal, amivel feltöltheted a tartalomnaptárad.

6. Olvass többet

Talán nem meglepő, hogy a legsikeresebb írók egyben lelkes olvasók is.

Mások írásaiból rengeteget tanulhatunk, és minden új impulzus tovább alakítja, csiszolja a saját stílusodat. Olvashatsz a témádhoz kapcsolódó blogokat, könyveket.

Persze itt nem más írások másolásra szeretnélek buzdítani. Más bloggerektől, íróktól viszont sok új ötleteket szerezhetsz, fejlesztheted a gondolkodásmódodat.

7. Találd meg a saját hangod

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy 100%-ban eredeti tartalmat szinte nem találsz ma már az interneten. Rengeteg a hasonló tartalom. Szóval, amikor az olvasók úgy döntenek, hogy a te blogodat fogják követni, és nem valaki másét, akkor valójában téged kezdenek el követni –  a te egyedi hangod, stílusod, a látásmódodat.

Az első blogbejegyzéseidnél valószínűleg még keresni fogod az egyedi hangodat.  Ahogy viszont egyre több tapasztalatot gyűjtesz a blogírás terén, egyre jobban előjön az egyedi stílusod is. Ez lesz az, ami mindennél jobban elkülönít téged a többi blogtól, és ami miatt az olvasóid a te tartalmaidhoz térnek majd vissza más tartalmak helyett.

8. Fogadd el a blokkokat

Minden íróval előfordul, hogy egyszerűen képtelen írni. Hiába ül percekig, órákig a monitor előtt, semmi gondolat nem jut eszébe. Velem is előfordult már, nem is egyszer.

Ilyenkor nem segít, ha egész nap a képernyő előtt ülsz. A legjobb, ha ilyenkor szünetet tartasz, és kiszellőzteted az agyad. Nekem a futás segít a legjobban, de bármit csinálhatsz, ami kizökkent ebből az állapotból. Ha néhány óra múlva friss fejjel visszatérsz, általában megjönnek az első gondolatok is.

9. Alakíts ki megfelelő blogírás szokásokat

A megfelelő folyamatok kialakítása és betartása nemcsak jobb minőséget eredményez, hanem hatékonyabbá is teszi a munkádat.

Ha előre megtervezted, hogy miről fogsz írni a következő hetekben, hónapokban, vagyis elkészítetted a tartalomnaptáradat, akkor az már nem kérdés, hogy mi lesz a blogbejegyzésed témája.

A számodra leghatékonyabb folyamatot, vagyis a lépéseket, ahogy a bejegyzésedet elkészíted, neked kell kialakítani. Utána viszont érdemes tartani magad a folyamathoz, így semmilyen fontos lépés nem marad ki.

Segítségképpen leírom, hogy én milyen lépésekben írom a bejegyzéseimet:

0. lépés – Kezdj kutatással

Gyűjts össze minél több információt a témával kapcsolatban! Nézd meg, hogy mások milyen szempontból közelítették meg, gyűjts példákat, adatokat, ismerj meg minél több forrást! Sokat segít, ha közben jegyzetelsz, és leírsz minden lényegesnek tűnő információt.

1. lépés: Írj le minden gondolatot

Ilyenkor még ne a blog felületen dolgozz, hanem egy egyszerű szövegszerkesztőben! Én megnyitok egy Word dokumentumot, és egyszerűen elkezdek írni. Leírok minden gondolatot, ami a fejemben van a témával kapcsolatban. Semmit nem szerkesztek, nem figyelek semmilyen elírásra, csak kiírom a fejemből a gondolataimat.

2. lépés: A fő üzenet meghatározása

Ebben a lépésben eldöntöm, hogy mi lesz az az egyetlen gondolat vagy üzenet, amire az egész bejegyzésemet kihegyezem. Ehhez átgondolom, hogy ha csak egyetlen mondatból állna a bejegyzésem, mi lenne az, milyen üzenetre szeretném, ha emlékeznének az olvasóim.

3. lépés: A bejegyzés struktúrája

Ezután kialakítom a bejegyzésem hármas struktúráját- Bevezetés, Tartalom, Összegzés-, majd elkezdem az írásomat ennek megfelelően átdolgozni. Ilyenkor témától függően például pontokba szedem a mondanivalómat, logikusan bekezdésekbe rendezem az információkat, példákkal, saját tapasztalatokkal támasztom alá a gondolatokat, kiválasztom, hogy milyen forrásokra fogok hivatkozni  stb.

Amikor ezzel megvagyok, kész az írásom első verziója, és szünetet tartok. Ez minimum 1-2 óra szünet, de én általában a következő napon folytatom a munkát.

4. lépés: Szerkesztés

Ilyenkor friss fejjel megnézem újra a bejegyzésemet, és elkezdem szerkeszteni.

A legfontosabb, hogy sokat rövidítek rajta. Kitörlök mindent, ami nélkülözhető, és nem szükséges a téma megértéséhez. Rövidítek a mondatokon. Megszűntetem a bonyolult alárendelt mondatokat. Figyelek arra, hogy csak közérthető szavak maradjanak az írásomban. Javítom az elírásokat – már amit észreveszek.

5. lépés: Címadás

Én csak a végén adok címet az írásomnak, sokan viszont a címmel kezdik a teljes folyamatot. Mindkettő járható út.

6. lépés –Vizuális elemek

Végül az írásomat átmásolom a WordPress oldalamra. Kiemelem az alcímeket, vizuális elemekkel, képekkel, infógrafikákkal szellősebbé teszem az egybefüggő szöveget, hogy minél könnyebben olvasható legyen.

Sok olvasó szkennelve olvas, ami azt jelenti, hogy először átfutja a szemével a teljes szöveget, és csak akkor olvassa végig a bejegyzést az elejétől, ha az első benyomás elég jó. Ezért bekezdésenként kiemelek néhány gondolatot, kulcsszót a tartalom könnyebb átláthatósága érdekében.

7. lépés – Végső simítások

Utolsó lépésként nagyon szerencsés, ha publikálás előtt valakivel átolvastatod az alkotásod. Valaki friss szemmel könnyebben észreveszi az elírásokat, helyesírási hibákat, vagy ha nehezen érthető valahol a szöveg.

Haladó megoldásként dolgozhatsz profi lektorral, korrektorral.

Ebben a korábbi bejegyzésemben részletesebben is olvashatsz a blogírás menetéről.

 

+1 TIPP Próbálj ki más platformokat is

A blogírás az egy örömteli és hálás feladat. Fejlesztheted általa a tudásodat, rendszerezheted vele a gondolataidat, kapcsolatot teremthetsz rajta keresztül a közönségeddel, taníthatod, inspirálhatod, elgondolkodtathatod az olvasóidat, miközben potenciális ügyfelekre is találhatsz a segítségével.

Előfordulhat viszont, hogy valakinek a rendszeres gyakorlás ellenére nem megy az írás, vagy nem esik jól.

Ez egyszerűen azért lehet, mert sok ember szívesebben beszél, mint ír.

Ilyenkor semmi gond, hiszen egy podcast csatorna indításával vagy videók készítésével ugyanazok a célok elérhetők, mint egy bloggal. Az a véleményem és tapasztalatom, hogy az interneten egy bloggal a legegyszerűbb elindulni. Ennek ellenére ha úgy érezed, hogy szívesebben beszélnél az írás helyett, egyszerűen próbáld ki magad egy másik műfajban!

Ahogy láthatod, az íráskészség javítására nincs” titkos recept”.

A legjobb eredményeket rendszeres gyakorlással, és megfelelő szokások kialakításával érheted el. Minél rendszeresebben és tudatosabban írsz, annál gyorsabban megszerzed a rutint, amivel kiemelkedő tartalmakat hozhatsz létre. Előre tervezéssel, tartalomnaptár elkészítésével pedig elkerülheted az időnyomást, és az összecsapott tartalmakat.

Ha mégis létezik titkos recept, akkor talán ez lenne az: ne félj az írásaidon keresztül megmutatni magadat, a csodálatos egyéniségedet, az egyedi hangod,  hiszen ez lesz az, ami miatt az olvasóid visszatérnek hozzád, és a te tartalmaidat választják az arctalan információforrások helyett.

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Mi a blogolás és hogyan állj neki?

Miről írjak a blogomban? 10+1 tipp, hogy soha ne fogyj ki új ötletekből

9 ütős blogbejegyzés ötlet, amivel könnyen elindulhatsz kezdőként is

45+ blog téma ötlet – Népszerű blog témák, amivel pénzt is tudsz keresni

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség